19.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

ΜέΡΑ25: Ψήφος για ποιοτική, κινηματική, αυθεντικά οικολογική αντιπολίτευση

Ημερομηνία:

Τη σημασία τού πώς θα διαμορφωθεί η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διακαναλική συνέντευξη του ΜέΡΑ25, το οποίο μετά την επίδοση του 2,63% στις εκλογές της 21ης Μαΐου διεκδικεί την επανείσοδό του στη Βουλή, έχοντας ωστόσο μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αυτή τη φορά, λόγω της ενισχυμένης αναλογικής.

«Μπροστά στη νέα, επελαύνουσα συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου και Ακροδεξιάς, ο τόπος έχει ανάγκη μια δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση» ή αλλιώς «ποιοτική αντιπολίτευση», σύμφωνα με μια άλλη έκφραση που χρησιμοποίησε. «Παρά το αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου», εκτίμησε πως «φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή». Ότι η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη «την αναμφισβήτητα ποιοτική, πραγματικά πλουραλιστική, σύγχρονη αριστερή, αποδεδειγμένα κινηματική, αυθεντικά οικολογική, ανιδιοτελή αντιπολίτευση που μόνο το ΜέΡΑ25 και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία μπορεί να προσφέρει».

Μεταξύ άλλων την υπογράμμιση ότι το ΜέΡΑ25 είναι η πιο μαχητική αντιπολιτευτική δύναμη και στον τομέα της Οικολογίας επιχείρησε να σηματοδοτήσει η εκδήλωση του συμμαχικού σχήματος για την κλιματική κρίση, που έγινε στην Κυψέλη την περασμένη Τρίτη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 παλεύει «εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στη λεηλασία της φύσης στο πλευρό των κινημάτων που βίωναν την καταστολή στο πετσί τους». Η υποψήφια βουλευτής Λάρισας με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε κι αυτή από την πλευρά της σε ένα σύστημα που «στύβει» τον πλανήτη, όπως και την εργασία, για να παράγει κέρδη. «Πίσω από την κλιματική κρίση υπάρχουν πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως καταστρέφουν και την υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Φαίη Τζανετουλάκου, υποψήφια στη Μαγνησία με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στον Βόλο με την καύση των απορριμμάτων και τα slapps που έχουν δεχθεί εκεί άνθρωποι του περιβαλλοντικού κινήματος. Στις αγωγές – slapps έκανε αναφορά και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Αλέξανδρος Μπίστης, καθώς είναι μια πρακτική που έχουν βιώσει τα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου – από την ΟΝΕΞ που λειτουργεί το Νεώριο της Σύρου. Ο Αλ. Μπίστης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει κατ’ επανάληψη το ΜέΡΑ25 την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο για τη θέσπιση αντι-slapp νομοθεσίας.

Παρέμβαση έκανε και η Μαρία Καδόγλου από το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. «Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που μέσα από τη Βουλή στήριξε τους οικολογικούς αγώνες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε ακριβώς για να δίνει φωνή σε αυτά τα περιβαλλοντικά κινήματα που αντιστέκονται σε όλα αυτά που συμβαίνουν καταστρέφοντας το περιβάλλον.

«Γι’ αυτό χρειάζεται ένα κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας στη Βουλή, για να δίνει φωνή σε αυτά τα κινήματα χωρίς να τα καπελώνει και για να κάνει πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι ένας ταξικός πόλεμος, αυτή είναι η μόνη πραγματικά πράσινη πολιτική προσέγγιση».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...