19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μανώλης Ανδρουλάκης: «Δεν είμαι ήρωας. Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν. Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό»

Ημερομηνία:

Έφτασε στην Αθήνα, λίγο μετά τις 18:00 της Κυριακής, ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Υπήρξε εγκλωβισμένος για ημέρες στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας.

Ο Έλληνας πρόξενος ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη.

Αρχικά κατάφερε να φύγει από τη Μαριούπολη μαζί ακόμη 10 ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κτίριο του ΟΑΣΕ. Η ελληνική αποστολή μεταφέρθηκε αρχικά κοντά στη Ζαπορίζια και από εκεί στο Βουκουρέστι από όπου αναχώρησε με πτήση της TAROM.

«Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία»

Συναισθηματικά φορτισμένος, ο Μανώλης Ανδρουλάκης δήλωσε: «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει πίσω και χτίζουν ζωές από το μηδέν».

Είπε πιο αναλυτικά:

“Ασχολούμαι με την Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό, υπηρεσιακό επίπεδο. Πολλοί με ρωτήσανε πως ένιωσα και τι σκεφτόμουνα. Τις βραδιές που δεν κοιμόμουνα επειδή είχαμε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκεφτόμουνα τα ακούσματά μου.

Σκεφτόμουν τον Τζαντάεφ, τον Μπελίνσκι, τον Μεγάλο Ιεροεξεταστή, τον Τολστόι, σκεφτόμουν τον Σοστακόβιτς, τις ταινίες του Αϊζενστάιν χάρης τις οποίες έμαθα τη γλώσσα κι αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που είδα και το οποίο εύχομαι να μην το δει κανένας δυστυχώς δεν αφήνει τη συνείδησή μου να δικαιολογήσει αυτο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Με λύπη μου το λέω.

Και αυτή είναι η μεγάλη η απογοήτευσή μου η προσωπική. Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό. Είναι ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί.

Και επειδή έχω καταλάβει ότι ένα μέρος του προοδευτικού κόσμου παρεξήγησε κάποια πράγματα δε θα δώσω συνέχεια, θα πω όμως να ενώσουμε τις φωνές μας και να γινει μια ανακωχή και κατάπαυση πυρός.

Γιατί αυτή τη στιγμή κτυπούνται άμαχοι. Τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την αληθινή φιλία των λαών, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό τουλάχιστον.

Δε μου αρέσει η διάσταση που πήρε το θέμα το δικό μου. Θα πω αυτά που πρέπει σε αυτούς που πρέπει και δεν ειναι τρεντάκια στο twitter και ποστάκια στο facebook όταν γίνεσαι μάρτυρας περισυλλογής ανθρωπινων μελών. Αυτά θέλω να πω. Τα υπολοιπα αργότερα.”, είπε συναισθηματικά φορτισμένος.

Ο Έλληνας πρόξενος επισήμανε πως στη Μαριούπολη υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι νεκροί και πως στην πόλη, μόλις σε 24 ώρες καταστράφηκαν όλες οι υποδομές. 

"google ad"

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων χωρών από πολέμους, όπως η Γκουέρνικα, το Χαλέπι, το Λένινκραντ που καταστράφηκαν τελείως», συνέχισε.

«Το σημείο που βρισκόμουν χτυπήθηκε δύο φορές, αλλά δεν είχε έρθει η ώρα μου», επισήμανε, σε άλλο σημείο.

Ο Μανώλης Ανδρουλάλης ευχαρίστησε την ΠτΔ, τον πρωθυπουργό, το ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο Ζελένσκι που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, αλλά και για τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν.

Επαινώντας τη συνολικότερη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξκωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αυτό είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ξέρουμε».

«Ευχαριστώ το ελληνικό ΥΠΕΞ»

Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν η σύζυγός του με τον επτά μηνών γιο τους και ο πατέρας του.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη, σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε ανακουφισμένη η σύζυγός του.

«Είμαστε χαρούμενοι και από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι χειρισμοί του οποίου έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί ο γιος μου θα ήταν ακόμα εκεί πάνω, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας συμπαραστάθηκαν και τέλος εσάς τα media, άκουσα υπέροχα πράγματα», είπε συγκινημένος ο πατέρας του Μανώλη Ανδρουλάκη.

Από πλευράς Πολιτείας, τον Έλληνα πρόξενο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου ΕξωτερικώνΘεμιστοκλής Δεμίρης.

Κατσανιώτης: Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας

Προτού προβεί σε δηλώσεις ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε πως ο Έλληνας πρόξενος ξεπέρασε τον εαυτό του.

«Καταλαβαίνουμε ότι έγιναν έξι επιτυχημένες αποστολές εκκένωσης, εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στους αμάχους και μετά τη λήξη του πολέμου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...