21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Μαύρα σύννεφα» ξανά στις τράπεζες: Βουτιά -11% της Credit Suisse – Συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΚΤ

Ημερομηνία:

Οι αναταράξεις στις τράπεζες μετά το κανόνι της Silicon Valley Bank συνεχίζονται καθώς η SVB Financial Group υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Νέες βαριές απώλειες για την Credit Suisse, με τις μετοχές να καταγράφουν νέα κατρακύλα στα χρηματιστήρια.

Η SVB Financial Group δήλωσε την Παρασκευή ότι υπέβαλε αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία στο πλαίσιο του κεφαλαίου 11 της προστασίας της πτώχευσης για να αναζητήσει αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρώην μονάδας της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η κίνηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης έρχεται καθώς τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να διαλύσουν τις ανησυχίες.
Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών υποχώρησαν μεταξύ 1,5% και 3% στις πρώτες συναλλαγές.

Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank την περασμένη εβδομάδα, ενώ η πιστωτική πίεση έχει επιδεινωθεί για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλοι που θα πέσουν, αλλά νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αρνητικών ειδήσεων είναι εκεί έξω», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην B. Riley Wealth Management.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν τη Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και διόρισαν την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κατάρρευση από τότε που η Washington Mutual χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων στην Goldman Sachs με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η αύξηση των αποδόσεων διέβρωσε την αξία της.

Για να κλείσει αυτή την τρύπα, προσπάθησε να αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινές μετοχές και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές, αλλά οι τρομαγμένοι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, γεγονός που οδήγησε σε εκροές 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία ημέρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας χαρτοφυλακίου, της SVB Capital και της SVB Securities.
Τα κεφάλαια και οι οντότητες του γενικού συνεταίρου της SVB Securities και της SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση του κεφαλαίου 11, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και για άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις της.

Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η μητρική εταιρεία διερευνούσε το ενδεχόμενο να ζητήσει προστασία από την πτώχευση για να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι διαθέτει ρευστότητα περίπου 2,2 δισ. δολαρίων. Στο τέλος του περασμένου έτους είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Credit Suisse: Νέα βουτιά για τη μετοχή

Ισχυρή πτώση καταγράφει η μετοχή της Credit Suisse, μία ημέρα μετά την ανάπαυλα που της έδωσε η βοήθεια που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημείωνε πριν από λίγα λεπτά πτώση κατά 11,10% στο 1,7975 ελβετικά φράγκα, καθώς η τράπεζα πασχίζει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

"google ad"

Συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ

Συνέρχεται σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσει την πίεση στον τραπεζικό τομέα μετά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά. «Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Είχε προηγηθεί μία αντίστοιχη ad hoc συνεδρίαση στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η σημερινή πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στέλνει μήνυμα ισχυρής εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Θεωρώ ότι στείλαμε ισχυρό και διπλό σήμα εμπιστοσύνης που αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην αντιπληθωριστική στρατηγική μας όσο και την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών και γαλλικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Αν και η ΕΚΤ έχει «τα εργαλεία για να διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών», ο Βιλερουά είπε ότι είναι απίθανο να χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσει καθώς «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές».

Τι συμβαίνει στις αγορές

Σε νέα αρνητική στροφή οδηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street, με το κλίμα να παραμένει τεταμένο και τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις παρά τις κινήσεις στήριξης που έχουν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Πτώση 0,96% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,20%, τον FTSE 100 στο -0,89%, ενώ απώλειες 1,33% εμφανίζει ο CAC 40. Απώλειες καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,73%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,064 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 68,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί ράλι 1,5% στα 1.951 δολάρια ανά ουγκιά.

Αντιστροφή τάσεων καταγράφεται εντός συνόρων, αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατά αντιστάσεις. Ειδικότερα, παρά τις πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές – με εξαίρεση τη Eurobank – «ισορροπεί» η καλή πορεία των μετοχών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 15.00 εμφανίζει απώλειες 0,35% στις 1.028,27 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 73,4 εκατ. ευρώ, ενώ σταθεροποιητικά με πτώση μόλις 0,01% κινείται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,47%.

Στο -1,57% πέφτει ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,63%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 2,77%, την Τρ. Πειραιώς να αποδυναμώνεται 4,22%, ενώ η Eurobank ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και εμφανίζει κέρδη 1,77%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...