30.8 C
Chania
Tuesday, June 25, 2024

Με αφορμή τη δηλητηρίαση στη Λαμία, σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά και σχολεία

Ημερομηνία:

Του Φώτη Ποντικάκη *

Η δηλητηρίαση μαθητών στη  Λαμία μετά από σχολικό γεύμα ανέδειξε τα προβλήματα και τις αδυναμίες του θεσμού στην Ελλάδα. Τα σχολικά γεύματα στην Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, αφορούν ελάχιστους μαθητές και σχολεία σε σχέση με το σύνολο. Στα Χανιά πχ σχολικά γεύματα προσφέρονται σε μόλις δεκατρία (13) δημοτικά σχολεία σε σύνολο 78 δημόσιων δημοτικών σχολείων, δεν περιλαμβάνεται κανένα νηπιαγωγείο και μόλις ένα (1) σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Μουσικό Σχολείο Χανίων).

Τα σχολικά γεύματα πρέπει να γίνουν θεσμός που αφορά το σύνολο των σχολείων και των μαθητών καθημερινά, με ποιοτική τροφή που θα προέρχεται από τοπικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ η ποιότητα και η διαδικασία παραγωγής τους θα πρέπει να διασφαλίζεται σε τοπικό επίπεδο από το Δήμο με χρηματοδότηση και της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σχολικά γεύματα για όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά: Σήμερα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, ο θεσμός των σχολικών γευμάτων αφορά ελάχιστα μόνο σχολεία και ελάχιστα παιδιά. Η επιλογή ορισμένων μόνο σχολείων αφήνει πολλά ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής και περιθώρια πελατειακών εξυπηρετήσεων από πολιτικούς παράγοντες. Κάτι που είναι δικαίωμα όλων των παιδιών (το σχολικό γεύμα) δε μπορεί να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων μόνο παιδιών, αφήνοντας έτσι πεδίο δόξης λαμπρό σε πολιτικές παρεμβάσεις και αδικίες.
  • Τα σχολικά γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα κυρίως: Η αποστολή σχολικών γευμάτων ή προϊόντων διατροφής από μακρινές περιοχές παράγει αέρια θερμοκηπίου για τη μεταφορά τους, δημιουργεί κινδύνους αλλοίωσης των τροφών κατά τη μεταφορά, έχει επιπλέον κόστος (μεταφορικά έξοδα), μεταφέρει κονδύλια μακριά αντί να αποτελεί τρόπο και εργαλείο στήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
  • Προώθηση της υγιεινής διατροφής με βιολογικά προϊόντα: Η διατροφή των μαθητών με βιολογικά προϊόντα, όχι μόνο στηρίζει την πράσινη μετάβαση στη γεωργία προς βιολογικά προϊόντα που δεν απειλούν τη βιοποικιλότητα και την υγεία μας, προστατεύει την υγεία των μαθητών και προωθεί γενικότερα την υγιεινή διατροφή.
  • Δυνατότητα επιλογής χορτοφαγικής διατροφής: Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής χορτοφαγικής διατροφής, όπως γίνεται σε άλλες χώρες πχ στη Φινλανδία.
  • Ευθύνη για τα σχολικά γεύματα πρέπει να έχει ο τοπικός Δήμος σε κάθε περιοχή με χρηματοδότηση και της κυβέρνησης: Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ο έλεγχος της ποιότητας και της όλης διαδικασίας, αντί να επαφίεται στο έλεος της όποιας ιδιωτικής εταιρείας. Ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων και της όλης διαδικασίας μπορεί να γίνεται πολύ πιο εύκολα σε τοπικό επίπεδο.

 

* Εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων – Οικολογία

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Μπλοκάρει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ – Ποια ελληνικά είναι στη «μαύρη λίστα»

Η πρόσβαση σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης από χώρες-μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Βράζει στο παρασκήνιο – Δεν σηκώνουν άμεσα το γάντι οι «διαφωνούντες», σε πρώτο πλάνο οι αντιδράσεις για το «μαύρο χρήμα»

Παγωμάρα και αμηχανία έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή ανάρτηση Κασσελάκη με...