12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Νέα πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη στα Χανιά – Κλιμακώνουν των αγώνα οι φοιτητές

Ημερομηνία:

Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 18/1 στη 13:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του υπό κατάληψη Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στα στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης σε αγώνα ενάντια στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, με αναφορές και στις πιέσεις για την στέγαση του Πειραματικού Λυκείου Χανίων.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης:

Με μεγάλη μαζικότητα και συμμετοχή από το σύνολο της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια σε όλες της πόλεις της χώρας. Με αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων, οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας και σωματείων εκπαιδευτικών, χιλιάδες μαθητές – φοιτητές – εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους για να εναντιωθούν στα σχέδια της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Χαιρετίζουμε τον πανεκπαιδευτικό αγώνα που έχει ξεσπάσει από άκρη σε άκρη της χώρας ενάντια στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στα Χανιά, το φοιτητικό συλλαλητήριο πλαισιώθηκε από το σύνολο της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας με αποφάσεις των Συλλόγων ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και Διοικητικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και την σημαντική συμμετοχή των σωματείων των εκπαιδευτικών. Στα πλαίσια της κατάληψης διεξήχθη συντονισμός φοιτητών και εργαζομένων του Πολυτεχνείου με εκπαιδευτικούς μέλη των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

Η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων ενώνει τις φωνές της για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα πρόσβασης της νεολαίας στην τριτοβάθμια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ένα νομοσχέδιο με πολλαπλά αποτελέσματα! Πρόκειται για ευθύ χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαξιώνει πτυχία, διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή προοπτική! Ο νόμος αυτός έρχεται σε συνέχεια της  Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μέσω της οποίας χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας τις σπουδές ένα άπιαστο όνειρο για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Έτσι τα δημόσια ΑΕΙ θα υποστούν ένα ακόμα πλήγμα,  ενώ ιδρύματα της Περιφέρειας θα απειληθούν ακόμα και με κλείσιμο τμημάτων.

Το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρά τα ψέματα της κυβέρνησης της Νεας Δημοκρατίας, κατοχυρώνει χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευση και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες με γνώμονα το κέρδος.

Ταυτόχρονα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν χτύπημα στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα αποδίδουν πτυχία με μικρότερη εμβέλεια απασχόλησης και επαγγελματικών δικαιωμάτων αφού τα πτυχία θα είναι κατακερματισμένα με εξειδικευμένο πεδίο εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι, από την μία η όξυνση του ανταγωνισμού και ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτησης, και από την άλλη η «προσαρμογή» των δημόσιων ΑΕΙ ακόμα και μέσω της αναδιάρθρωσης των πτυχίων που αυτά παρέχουν

Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω της αξιολόγησης θα λαμβάνουν κομμάτι της πίτας της χρηματοδότησης, και τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ΑΕΙ θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα θα είναι δίδακτρα στα προπτυχιακά, προκειμένου τα δημόσια ΑΕΙ να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικ , ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των μαθητών θα δυσκολευτούν ή δεν θα τα καταφέρουν καν, να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν μια ζωή! Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο δημόσιο σχολείο όπου η χρηματοδότηση μειώνεται χρόνο με το χρόνο, πράγμα που οδηγεί και στην ελλειψη δομών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη. Η μετατροπή σε πειραματικό σχολείο του 1ου ΓΕΛ και επί της ουσίας ο εκτοπισμός εκατοντάδων μαθητών από το σχολείο της γειτονιάς τους σε ολόκληρη την πόλη και μάλιστα σε σχολεία οπού έτσι κι αλλιώς είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Το πανεκπαιδευτικό κίνημα θα βάλει φρένο στα σχέδια τους! Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, που κατάφερε να αποτρέψει την κατάργηση του άρθρου 16, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο του αγώνα! Μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις, τις μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα,  όπως και τότε, έτσι και σήμερα, θα προασπίσουμε  τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση για εργασία το πτυχίο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ

  • Πανεκπαιδευτική Πορεία την Πέμπτη 18/1 στη 13:00
  • Εκδήλωση ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια την επόμενη εβδομάδα
  • Καλούμε την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές σε κοινό αγώνα
  • Καλούμε όλη την κοινωνία να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.

ΜΑΘΗΤΕΣ – ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ