Νέο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕΘΕ: Ρομπότ εμπνευσμένα από τους θαλάσσιους σκώληκες

Κανένα σχόλιο

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MAPWORMS στο πλαίσιο του «Ορίζοντας Ευρώπη» που στοχεύει να δημιουργήσει ρομπότ εμπνευσμένα από τους θαλάσσιους σκώληκες όπως είναι οι Πολύχαιτοι και τα Σωληνοειδή, συμμετέχει το ΕΛΚΕθΕ.

Αυτοί οι θαλάσσιοι σκώληκες που έχουν προσαρμοστεί σε όλα τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, ακόμα και στα πιο ακραία, αντιπροσωπεύουν μία ενδιαφέρουσα πηγή βιολογικής έμπνευσης.  Συγκεκριμένα, η ικανότητα των οργανισμών αυτών να θάβονται μέσα στο ίζημα ή να επιμηκύνουν μέρη του σώματός τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λειτουργίες για να χρησιμοποιηθούν σε ρομπότ.

"Sponsored links"

Στο πλαίσιο του προγράμματος MAPWORMS, αυτά τα «σκουλήκια-ρομπότ» θα μπορούν να εκτελούν εργασίες ως απόκριση σε διάφορα περιβαλλοντικά ερεθίσματα (π.χ. φως, pH) και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον αλλάζοντας το σχήμα τους. Με τη βοήθεια της χρήσης «έξυπνων υλικών» όπως είναι οι «έξυπνες» υδρογέλες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν σχήμα με βάση τα διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η νέα γενιά ρομπότ. Η δημιουργία αυτών των ρομπότ θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας διαφορετικών επιστημών: η βιολογία αποτελεί την έμπνευση και παρέχει την απαραίτητη πληροφορία για τη συμπεριφορά και μορφολογία/ανατομία αυτών των οργανισμών, τα μαθηματικά θα χρησιμοποιηθούν για τη μοντελοποίηση των βιολογικών μηχανισμών και η ρομποτική και η μηχανική θα παρέχουν τα εργαλεία και τα καινοτόμα υλικά για την δημιουργία των ρομπότ.

Το ΕΛΚΕΘΕ αποτελεί βασικό εταίρο του προγράμματος MAPWORMS εξαιτίας της εμπειρίας του στη μελέτη των θαλάσσιων σκωλήκων αλλά και στον επιστημονικό εξοπλισμό που διαθέτει για την απεικόνιση και ανάλυσή τους. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει έναν μικροτομογράφο ο οποίος χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των οργανισμών και την περαιτέρω ανάλυσή των εικόνων αυτών. Βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι μπορούν να απεικονιστούν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές δομές των οργανισμών χωρίς να καταστραφεί το δείγμα. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη χρήση του μικροτομογράφου, καθώς και οι αναλύσεις (π.χ. πυκνότητα, πάχος δομών) θα χρησιμοποιηθούν για την μοντελοποίηση μορφολογικών και ανατομικών παραμέτρων απαραίτητων για την δημιουργία των «σκουληκο-ρομπότ».
Τα «σκουλήκια-ρομπότ» έχουν υψηλό επιστημονικό και κοινωνικό αντίκτυπο καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ιατρική για τη βελτιστοποίηση διαφόρων θεραπευτικών διαδικασιών (π.χ. μικρότερες χειρουργικές τομές, αυξημένη ασφάλεια, ταχύτερη ανάρρωση). Επιπρόσθετα, αυτού του είδους ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αισθητήρες ρύπων σε διάφορους τομείς καθώς έχουν την δυνατότητα να αντιδρούν σε διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα MAPWORMS έχει τετραετή διάρκεια και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία με συνολικό προϋπολογισμό 2.896.750 €. Η συντονίστρια του προγράμματος είναι η Prof. Arianna Menciassi από το Sant’Anna School of Advanced Studies (SSSA). H ομάδα αποτελείται από 6 εταίρους συμπεριλαμβανομένων 2 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει ως βασικό εταίρος με προϋπολογισμό 297.500 €.

ertnews.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live