15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ξεκινά τη λειτουργία του το Φαράγγι της Σαμαριάς το Σάββατο 12 Ιουνίου

Ημερομηνία:

H Δ/νση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, μετά την αριθ. 4611/10-06-2021 (ΑΔΑ: 61ΓΖΟΡ1Θ-ΦΔΜ) απόφαση της Συντονίστριας κ. Μ. Κοζυράκη, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων-Σαμαριά το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 7:00 π.μ. σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού (Ξυλόσκαλο-Αγία Ρουμέλη).

Αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων θα προτείνει τη ρύθμιση της διέλευσης ή και την απαγόρευση της εισόδου των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα απαράμιλλης ομορφιάς. Η διάσχιση του είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και πολύωρη διαδικασία. Με την ευκαιρία της έναρξης της επισκεψιμότητας του Δρυμού αλλά και της ιδιαίτερης συγκυρίας που διανύουμε, κρίνεται απαραίτητη η δημοσιοποίηση ορισμένων βασικών επισημάνσεων για την ασφάλεια του κοινού και της προστατευόμενης περιοχής.

Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για το φαράγγι της Σαμαριάς ισχύει ως εξής:

  • Ενημέρωση των επισκεπτών με πληροφοριακές πινακίδες στις εισόδους (Ξυλόσκαλο και Αγία Ρουμέλη) και στους χώρους στάσης και ανάπαυσης, εντός του Φαραγγιού, για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων και των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών. Συστήνεται η τήρηση των αποστάσεων σε όλο το μήκος του μονοπατιού.
  • Αποφυγή συνωστισμού στις εισόδους και στα εκδοτήρια εισιτηρίων.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες σε όλους τους χώρους.
  • Τοποθέτηση αντισηπτικών σκευασμάτων στα εκδοτήρια εισιτηρίων και τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού στα ταμεία των εκδοτηρίων.
  • Χρήση από τους επισκέπτες ατομικών συσκευασιών αντισηπτικών διαλυμάτων και ασφαλής χρήση αυτών για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.
  • Συστήνεται η επιμελής υγιεινή καθαριότητας των χεριών, ενώ η χρήση προστατευτικών γαντιών από το προσωπικό είναι προαιρετική.

Γενικές επισημάνσεις:

  • Το κοινό μπορεί να περπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι.
  • Πρέπει να συμμορφώνεται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων.
  • Πολύ μεγάλη προσοχή οφείλουν οι επισκέπτες να επιδεικνύουν σχετικά με θέματα αποφυγής του κινδύνου περιστατικών πυρκαγιάς. Όσοι καπνίζουν, πρέπει να περιορίζουν το κάπνισμα αυστηρά στους χώρους ανάπαυσης.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και, είναι αναγκαία η διαφύλαξη και προστασία του από όλους εμάς, συλλογικά αλλά και ατομικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ