24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Η Ημέρα του Περιβάλλοντος δεν είναι του ΙΧ

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου για το περιβάλλον στην οποία γιορτή επέτρεψε στα αυτοκίνητα να παρκάρουν στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλου που θα μετατραπεί σε πάρκο.

Αναφέρει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:

Κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά εκεί στο Δήμο Χανίων. Οργάνωσαν Γιορτή στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου για την Ημέρα Περιβάλλοντος και βρήκαν την ευκαιρία να επιτρέψουν την είσοδο σε αυτοκίνητα μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, το χώρο που διεκδικούν εδώ και δεκαετίες κάτοικοι, πολίτες κι οργανώσεις ως χώρο πρασίνου για την πόλη. Η γιορτή του Περιβάλλοντος μετατράπηκε σε … γιορτή του ΙΧ!

Και να πει κανείς ότι «υπήρχε ανάγκη»; Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχαν πάρα πολλές άδειες θέσεις στάθμευσης γύρω από το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Τελικά, κατέληξε η όλη γιορτή να μοιάζει ως πρόσχημα για να περάσουν κάποιοι τις θέσεις τους, ή τις εμμονές τους, για «περιφερειακό χώρο στάθμευσης» μέσα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Να σημειώσουμε εδώ ότι, εκτός των άλλων, κακοποιούνται και οι λέξεις και οι έννοιες σε αυτή την ιστορία. Τι «περιφερειακός» χώρος στάθμευσης είναι στο κέντρο κατοικημένης περιοχής, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης; Η πολιτική σκοπιμότητα αλλάζει και τις έννοιες των λέξεων, αντιστρέφει τα νοήματα, το κέντρο μετονομάζεται σε περιφέρεια, η γιορτή περιβάλλοντος μετατρέπεται σε γιορτή του ΙΧ. Αντί πρώτα να φτιαχτούν περιφερειακοί χώροι στάθμευσης μακριά από το κέντρο που να συνδέονται με μίνι λεωφορεία με το κέντρο, ξεκίνησαν πρώτα οι αναπλάσεις πεζοδρομίων κι η αφαίρεση χώρων στάθμευσης χωρίς τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, με αποτέλεσμα να διχάζεται η πόλη.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης αναδεικνύεται με τις δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία του πρασίνου και των ακτών, με την ανάγκη που νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι να πάρουν και να φυτέψουν φυτά όπως αυτά που μοιράζονταν στην εκδήλωση στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Νιώθουν, συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται το οξυγόνο, τη δροσιά, τη σκιά που προσφέρει το πράσινο, τα φυτά, τα δέντρα.

Κι εκεί επέλεξαν κάποιοι να προσθέσουν ως «φιλοπεριβαλλοντική» δραστηριότητα την προσθήκη ενός χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο χώρο που οι πολίτες διεκδικούν για χώρο πρασίνου εδώ και δεκαετίες.

Κάποιοι θα το έλεγαν «καπέλωμα» της ευαισθησίας των πολιτών, άλλοι «πράσινο ξέπλυμα» του ΙΧ, το αποτέλεσμα είναι ότι η δημοτική αρχή επιλέγει το δρόμο της κοινωνικής διαίρεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού: οδηγοί αυτοκινήτων, οχημάτων γενικώς κατά κατοίκων της περιοχής κι όσων θέλουν χώρο πρασίνου και πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Η πολιτική εφευρέθηκε στην αρχαία Αθήνα ως τρόπος επίλυσης των προβλημάτων της πόλης μέσα από διάλογο αντί του πολέμου και της επιβολής του δίκαιου του ισχυροτέρου, των λίγων και των πλούσιων που κυβερνούσαν μέχρι τότε.

Καιρός και στα Χανιά να αρχίσουμε να αναζητούμε λύσεις μέσα από το διάλογο, να επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών κι όχι την επιβολή τετελεσμένων γεγονότων, αποφάσεων που κάποιοι λίγοι έλαβαν, επειδή είχαν την ισχύ να το κάνουν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ