Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων: «Να προστατέψουμε το Λαφονήσι»

Κανένα σχόλιο

Το Λαφονήσι είναι μια περιοχή προστατευόμενη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενταγμένη στο δίκτυο Προστασίας των τελευταίων ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Αποτελεί ένα διαμάντι της φύσης και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών καθημερινά που πρέπει να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε ανέπαφο και σε καλή κατάσταση και στις επόμενες γενιές.Γι’ αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων εκτιμούν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εδώ και χρόνια αραχνιάζει σε κάποιο κρατικό γραφείο, καθώς κάποιοι επιδιώκουν τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή και άλλοι ονειρεύονται γιγάντια ξενοδοχεία στην ακτή και τουριστική ανάπτυξη τύπου Μαλίων και Χερσονήσου.

Άμεσα πρέπει να λειτουργήσει Φορέας Διαχείρισης της περιοχής με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Δήμων, των αρμόδιων υπηρεσιών, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και οικολογικών οργανώσεων, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να πάψει να είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην περιοχή.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν φυσικά όρια τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιουργεί μεγάλη πίεση σε μια περιοχή, κι αν θέλουμε να την προστατέψουμε, οφείλουμε να βάλουμε όρια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ακτή, περιορισμούς στις καντίνες, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες -άλλωστε δεν έχουν όλοι να πληρώνουν (ένα παραπάνω τώρα στην περίοδο της κρίσης) και οφείλουμε να διασφαλίσουμε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης όλων στην παραλία, δικαίωμα που προστατεύεται και από το Σύνταγμα, κι έχουμε αγωνιστεί γι’ αυτό και στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων.

"Sponsored links"

Οι προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους του Δικτύου NATURA 2000 αποτελούν πολύτιμο θησαυρό, τόσο για τη βιοποικιλότητά τους όσο και για τις δυνατότητες εναλλακτικής ανάπτυξης που μας δίνουν, μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στο σεβασμό και την προστασία της φύσης, θα προβάλλει και θα αξιοποιεί τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τον ιδιαίτερο πολιτισμό του κάθε τόπου.

Με τη θεσμοθέτηση Φορέων Διαχείρισης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας (φύλακες, ειδικοί επιστήμονες που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας, ξεναγοί κ.ά.) με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμβάλλοντας στην προστασία. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει η φυσική περιοχή. Ας μην επιτρέψουμε το πρόσκαιρο κέρδος λίγων να αποβεί σε βάρος των πολλών, σε βάρος της φύσης και της κληρονομιάς που οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Π.Κ Οικολόγων Πράσινων Χανίων

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live