Οι λογαριασμοί ρεύματος “γονατίζουν” τα Πανεπιστήμια της Κρήτης!

Κανένα σχόλιο

Το πρώτο “καμπανάκι” χτύπησε την άνοιξη, πέρασε το καλοκαίρι, έρχεται ο χειμώνας και τα Πανεπιστήμια και της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να δοθεί μία έκτακτη επιχορήγηση. κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμβεί. Όπως λένε, αν δεν αλλάξει κάτι, είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών!

«Για πρώτη φορά, κινδυνεύουμε να κλείσουμε τον προϋπολογισμό μας με χρέος που θα μεταφέρουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.

"Sponsored links"

Το Ίδρυμα έχει μια οφειλή προς τη ΔΕΗ κοντά στα 2 εκ ευρώ, ένα ποσό που αδυνατεί να καλύψει. Το Υπουργείο είχε δεσμευτεί πως θα βοηθούσε τα Πανεπιστήμια, όμως, υπηρεσιακοί παράγοντες κάλεσαν το Ίδρυμα να πληρώσει τη ΔΕΗ από τα αποθεματικά του. Είναι χρήματα που φτάνουν τα 8 εκ ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από την έγκριση του κράτους, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θέλει να τα έχει για έξτρα δαπάνες, για καθαριότητα, φύλαξη, για προσωπικό ορισμένων κατηγοριών, κάθε φορά η ανάληψη είναι ενός μικρού ποσού. Αν τώρα φύγουν τα 2 εκ ευρώ για τη ΔΕΗ και συνεχίσουν οι πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος με αυτό το ρυθμό, τότε τα αποθεματικά θα μηδενιστούν πολύ σύντομα! Ο κ. Κοντάκης λέει χαρακτηριστικά πως το Ίδρυμα θα μπει σε έναν άνισο αγώνα, έναν δρόμο που το τέλος του δεν είναι ορατό.

Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να στείλει επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με την οποία να ζητά να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί από το κράτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αν το Υπουργείο δώσει την ίδια απάντηση, ότι η μόνη λύση, δηλαδή, είναι τα αποθεματικά, αυτό σημαίνει πως για να πληρώσει τη ΔΕΗ θα πρέπει να λάβει την άδεια του κράτους.

Όσο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αυτό δεν είναι εφικτό, το Ίδρυμα έχει ενεργοβόρα μηχανήματα σε εργαστήρια που δε γίνεται να περιοριστεί η χρήση τους.

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε περίπου 1,5 εκ ευρώ επιπλέον επιχορήγηση λόγω της καλής βαθμολογίας που πήρε για την ποιότητά του, όλα, όμως, εξανεμίστηκαν από την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος.

Ούτως ή άλλως, πάντα οι τακτικοί προϋπολογισμοί είναι ελλειμματικοί, τώρα, η ακρίβεια δυσκολεύει ακόμα περισσότερα την κατάσταση.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταναλώθηκε σε ρεύμα όσο όλο το 2021! Πρόκειται για περίπου 400.000 ευρώ για μόλις τρεις μήνες. Συνεπώς, το κόστος τετραπλασιάζεται χωρίς να υπάρχει έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος.

Λόγω του ενεργειακού κόστους, οι τακτικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Ιδρυμάτων.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας. Αν δεν υπάρξει στήριξη από το κράτος, τότε το ΕΛΜΕΠΑ θα αναγκαστεί να σταματήσει να πληρώνει τη ΔΕΗ. Με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 2,5 εκ ευρώ, τα 400.000 ευρώ μόνο για ένα τρίμηνο σε λογαριασμούς ρεύματος είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Το πρόβλημα αφορά όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και είναι οξυμένο σε όσα εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Εξάλλου, το αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν αφορά μονάχα στο ρεύμα. Τα Ιδρύματα, οι αίθουσες διδασκαλίας και, κυρίως, οι εστίες πρέπει να θερμανθούν, οι φοιτητές να κάνουν μπάνιο με ζεστό νερό. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι σε θέση να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από το Υπουργείο Παιδείας.

"Sponsored links"

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live