24.4 C
Chania
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2026

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμπλέκει Πολάκη για τα 176.667 ευρώ του ΕΟΠΥΥ του Μάριου Σαλμα: “Αυτοί τολμούν και κουνούν το δάχτυλο σε μένα περί ηθικής; Δεν είμαστε καθόλου καλά”

Ημερομηνία:

Οξύνεται η σύγκρουση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, με τον Μάριο Σαλμά.

Με αναρτησή του στο Χ, το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε νέα σφορδή επίθεση εναντίον του κ. Σαλμά αλλά και του Παύλου Πολάκη, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της υπόθεσης που αφορά τις αποζημιώσεις διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι το 2019 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού δεν αποδέχθηκε εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών για καταλογισμό ποσού 176.677,07 ευρώ σε πάροχο που, σύμφωνα με τον ίδιο, συνδεόταν με συγγενικά πρόσωπα του Μάριου Σαλμά.

Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές για παρέμβαση του Παύλου Πολάκη στο τότε ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ισχυριζόμενος ότι «η μη βεβαίωση του ποσού πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του».

Το χρονικό της υπόθεσης

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο κ. υπουργός, η εταιρεία “Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία ΙΔΕ Ε.Ε.” συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων του Μάριου Σαλμά. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας όρισε αποζημίωση ύψους περίπου 1.500 ευρώ για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση.

Κατά τον υπουργό Υγείας, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2016 πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο κέντρο περίπου 551 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, με τη συνολική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ να ανέρχεται σε 276.458,02 ευρώ, μετά τις προβλεπόμενες μειώσεις μέσω rebate και clawback.

Τον Οκτώβριο του 2016 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία η τιμή αποζημίωσης μειώθηκε στα 300 ευρώ —150 ευρώ για την αμοιβή του γιατρού και έως 150 ευρώ για τα αναλώσιμα της εξέτασης.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Μάιο του 2017, ενώ εξετάστηκε και από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή. Ακολούθησαν εκθέσεις ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, εντόπισαν εκατοντάδες μη νόμιμα ή μη νομότυπα παραστατικά.

Με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ τον Δεκέμβριο του 2018 είχε γίνει δεκτός, κατά πλειοψηφία, αρχικός καταλογισμός ύψους 276.458,02 ευρώ. Νεότερο πόρισμα, τον Απρίλιο του 2019, υπολόγισε τη ζημία του Οργανισμού σε 316.200 ευρώ.
Μετά την αφαίρεση ποσών που είχαν ήδη εισπραχθεί μέσω rebate και clawback, καθώς και χρημάτων που είχαν καταβληθεί από τον πάροχο, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκαν να καταλογιστεί τελικά το ποσό των 176.677,07 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο υπουργός Υγείας, στις 20 Ιουνίου 2019 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην αποδεχθεί την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και να μη βεβαιώσει το ποσό.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι: «Τα χρήματα θα καταλογιστούν άμεσα εκ νέου, εντόκως από το 2019, και σε όλα τα τότε μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που χάρισαν λεφτά του κράτους στον Σαλμά, λες και ήταν δικά τους» και συνέχισε επισημαίνοντας με νόημα ότι: «Αυτοί τολμούν και κουνούν το δάχτυλο σε μένα περί ηθικής; Δεν είμαστε καθόλου καλά».

Αναλυτικά η ανάρτηση Γεωργιάδη:

Εδώ σας παρουσιάζω όλο το χρονικό της σκανδαλώδους παρέμβασης στο τότε ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, προφανώς κατ´εντολήν @pavpol2222 με την οποία χαρίστηκαν στον Σαλμά, τον τωρινό του συνέταιρο στην εναντίον μου λάσπη, 176.700€. Κάποτε θα πρέπει ο λαλίστατος Παύλος να μας εξηγήσει τί του είχε προσφέρει ο Σαλμάς και του χάρισε όλα αυτά τα τα λεφτά….αν και κάπου πάει το μυαλό μας….διαβάστε και φρίξτε:

«17.10.2014: Σύσταση της εταιρείας «Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία ΙΔΕ Ε.Ε.» με συμμετοχή συγγενικών προσώπων του Μάριου Σαλμά.
2.12.2014: Απόφαση ΚΕΣΥ για ορισμό για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση την ίδια τιμή αποζημίωσης (1.500€) με το ΚΕΝ Μ22Α
18.12.2014: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χορηγεί άδεια λειτουργίας και επιτρέπει τη συστέγαση με το ορθοπαιδικό ιατρείο του Μ. Σαλμά.
Υπουργική απόφαση ((η οποία δεν δημοσιεύτηκε ως όφειλε σε ΦΕΚ) που καθορίζει αποζημίωση περίπου 1.500 € για τη διαγνωστική αρθροσκόπηση. Ιούνιος 2015–Αύγουστος 2016: Πραγματοποιούνται περίπου 551 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις στο συγκεκριμένο κέντρο, με συνολική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ 276.458,02 € μετά τις μειώσεις (rebate/clawback).
26-10-2016: Εκδόθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο ΚΥΑ σε ΦΕΚ με την οποία η τιμή αποζημίωσης μειώθηκε στα 300€ (150€ αποζημίωση του ιατρού και ως 150€ για τα αναλώσιμα της εξέτασης)
Μάιος 2017: Η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή λόγω της εμπλοκής υπουργικών αποφάσεων.
Σεπτέμβριος 2017: Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εξετάζει την υπόθεση.
Τέλη 2017 – αρχές 2018: Δημοσιεύεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής με αναλυτικό χρονολόγιο και υπολογισμούς της εκτιμώμενης ζημίας.

  • 9/5/2018 και 6/6/2018 εκθέσεις ελέγχου τις υπεδυφκα με εύρημα 438 μη νόμιμα παραστατικά αξίας 276.458,02 ευρώ του παρόχου «ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΕ Ε.Ε.
  • ⁠Απόφαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ 519/3-12-2018 με απόφαση κατά πλειοψηφία για αποδοχή πορισμάτων υπεδυφκα και καταλογιστική πράξη σε βάρος του παρόχου ποσού 276.458,02 ευρώ για 438 μη νόμιμα παραπεμπτικά για υποβολές από Ιούνιο 2015 έως και 13/4/2016.
  • ⁠1/4/2019 νέο πόρισμα της υπεδυφκα με πλήρη επεξεργασία στοιχείων όπου προκύπτουν 247 μη νομότυπα παραστατικά με προκληθεισα ζημιά του οργανισμού ποσού 316.200 ευρώ. Μετά την αφαίρεση του clawback και rebate που έχει εισπραχθεί και αφορά την συγκεκριμένη περίοδο αλλά και του ποσού που κατέθεσε ο ίδιος και ανέρχονται συνολικά στις 139.522,93 ευρώ, το τελικό ποσό που θα πρέπει να του καταλογιστεί είναι 176.677,07 ευρώ (δηλαδή 316.200 – 89.797,93 – 20.400 – 29.325,93=176.677,07).
  • ⁠20/5/2019 συμπληρωματική επειδή υπεδυφκα.
  • ⁠22/5/2019 διαβίβαση των πορισμάτων προς την γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών για ενέργειες.
  • ⁠28/5/2018 εισήγηση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών για καταλογισμό ποσού 176.677,07 ευρώ.
  • ⁠31/5/2019 απόφαση ΔΣ εοπυυ (562/31-5-2019) με απόφαση αναβολή του θέματος
  • ⁠6/6/2019 εισήγηση του γενικού διευθυντη οικονομικών υπηρεσιών για εκ νέου καταλογισμό ποσού στον ανωτέρω πάροχο, σύμφωνα και με τα νέα πορίσματα ζητώντας να διορθωθεί και το ποσό και να καταλογιστεί ποσό 176.677,07. Το εν λόγω ποσό προκύπτει για διαπιστωθείσα ζημιά του οργανισμού ύψους 316.200 ευρώ και αφαίρεση του clawback και rebate καθώς και ποσού που κατέθεσε ο ίδιος.
  • ⁠20.06.2019: Με την Απόφαση ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (570/20-6-2019) κατά πλειοψηφία,δεν βεβαιώνεται το ποσό του καταλογισμού καθώς δεν γίνεται δεκτή η εισαγηση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών»

Αυτοί τολμούν και κουνούν το δάχτυλο σε μένα περί ηθικής; Δεν είμαστε καθόλου καλά.
Τα χρήματα θα καταλογιστούν άμεσα εκ νέου εντόκως από το 2019 και σε όλα τα τότε μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που χάρισαν λεφτά του Κράτους στον Σαλμά λες και ήταν δικά τους!».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ