18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Μάνος Χατζιδάκις για το «ΟΧΙ» και τις «ψευδαισθήσεις» για τον Μεταξά – Ηχητικό ντοκουμέντο

Ημερομηνία:

Ένα ιστορικό ντοκουμέντο με ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκι για την 28η Οκτωβρίου είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και προκαλεί ρίγος και συγκίνηση.

Ο πασίγνωστος Έλληνας συνθέτης, μέσα σε λίγο παραπάνω από 1 λεπτό, σχολιάζει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σχολιάζοντας επί της ουσίας τη συμμαχική επιστασία υπό την οποία βρισκόταν η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ σχολίασε και την ψευδαίσθηση που είχε καλλιεργηθεί ότι οι Έλληνες ήταν «ήρωες» του πολέμου.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν διστάζει να κατακρίνει τη νίκη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως ήταν οι Χίτες, με τις ευλογίες επίσημων στρατιωτικών κρατικών οργάνων, όπως ήταν οι Ταγματασφαλίτες, κάνοντας εμμέσως μνεία στον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναλυτικά το σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκι

Γιατί είπε το «ΟΧΙ» ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον Άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά: οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα Ανάκτορα και τα λοιπά.

Μπορεί κανείς να ερωτηθεί: και αν λέγαμε «ΝΑΙ»; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία. Μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; Κι ύστερα μες στη συμμαχία και, τέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Άσε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένον όφιν. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμα φορά νικήσανε οι Χίτες, οι Κουτσαβάκηδες, οι Ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες.

Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο:

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ