15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πέτρος Λιγοξυγκάκης: Πώς το εμβόλιο κορωνοϊού θα φτάσει σε 90% αποτελεσματικότητα

Ημερομηνία:

Για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορωνοιό, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Χανιώτικης καταγωγής Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής η αποτελεσματικότητα, στη δόση που θα χρησιμοποιηθεί τελικά στους εμβολιασμούς αγγίζει το 90% απλώς όσον αφορα τις κλινικές δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί δύο υποδοκιμές με την μια να αφορά δύο ενέσεις με την υψηλή συγκέντρωση του εμβολίου και μια που έδινε μια χαμηλή δόση σε συνδυασμό με μια δεύτερη υψηλότερη ( πρόκειται για τον συνδυασμό που έδωσε την αποτελεσματικότητα του 90%.).

Οι δόσεις υπολογίζεται να χορηγούνται σε διάστημα 28 ημερών, η πρώτη από την δεύτερη και όπως ξεκαθάρισε ο κος Λιγοξυγκάκης ήδη με την πρώτη δόση ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό και ο οργανισμός προστατεύεται από μια πιθανή σοβαρή λοίμωξη χωρίς αυτό να σημαίνει πως και πάλι δεν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την τήρηση των μέτρων προστασία για τον ιό.

Όσον αφορά το για πόσο καιρό θα αρκούν για να προστατέψουν τον οργανισμό, τα αντισώματα από το εμβόλιο, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτό θα αποτιμηθεί εκ του αποτελέσματος ενώ έκανε λόγο για στοιχεία που προέρχονται από μελέτες πάνω σε ανθρώπους που ανέρρωσαν και κάνουν λόγο για αντισώματα που διαρκούν τουλάχιστον 8 μήνες.

Με βάση το παραπάνω, μπορεί να χρειάζεται ένας εμβολιασμός τον χρόνο και αυτό θα ήταν το αισιόδοξο σενάριο είπε.

Όσον αφορά το εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης «ήρθε για να μείνει» στη ζωή μας και η χορήγηση του θα αποτελέσει στο μέλλον «ρουτίνα» όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο εκτεταμένοι θα είναι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως και τόνισε την σημαντικότητα του να γίνουν ανάλογες καμπάνιες ώστε να εξαφανίσουμε τελικά τον ιό.

skai.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ