15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παγκόσμιος ανταγωνισμός για το ποιος θα βρει πρώτος το εμβόλιο, όχι για το χρήμα αλλά για την παγκόσμια κυριαρχία

Ημερομηνία:

Πέραν του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ χωρών για το ιατρικό εξοπλισμό διεξάγεται και ένας άλλος μεγάλος ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός για το ποια χώρα θα ανακαλύψει πρώτη το εμβόλια. Ποια χώρα θα αναδειχθεί ως ο σωτήρας των αλλων χωρών. Ποια χώρα θα αποφασίσει με ποια σειρά θα διανείμει το εμβόλιο. Ο ανταγωνισμός για παγκόσμια κυριαρχία.

Απλά φαντασθείτε ένα υποθετικό σενάριο. Η Κίνα που εξήλθε πρώτη της κρίσης από την επιδημία κατορθώνει και φθάνει πρώτη στην ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Φαντασθείτε οι Αμερικάνοι να βρεθούν σε μία θέση να εξαρτώνται για τη σωτηρία της οικονομίας τους από την Κίνα.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρόσφατο άρθρο των New York Times.

Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι χώρες της Ευρώπης συγκρούονται για την ανακάλυψη θεραπείας, φέρνωντας στο προσκήνιο το εθνικιστικό στοιχεία σε μία παγκόσμια κρίση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα παγκόσμιος πόλεμος για το ποιος θα βρει πρώτος το εμβόλιο για την κορωνοϊό.

Κι ενώ υπάρχει συνεργασία σε πολλά επίπεδα, ακόμη και μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών – το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να μην υπάρχει συνεργασία – όλοι γνωρίζουν ότι ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ευνοήσει τον δικό του πληθυσμού και να κερδίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της οικονομικής και γεωστρατηγικής κατάρρευσης λόγω της κρίσης.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ζήτημα για το ποιος θα δημιουργήσει πρώτος τις πατέντες που θα διασφαλίσουν τα μεγάλα κέρδη από την επιτυχή κατασκευή εμβολίου πλέον γίνεται κάτι πολύ ευρύτερο και σημαντικό για την εθνική ασφάλεια. Και πίσω από τη σύγκρουση υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα. Το οποιοδήποτε νέο εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια στον κορωνοϊό, δε θα υπάρχει αρχικά σε επάρκεια.

Στην Κίνα 1.000 επιστήμονες εργάζονται για την κατασκευή εμβολίου και το θέμα έχει στρατιωτικοποιηθεί: Ερευνητές σε συνεργασία με την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών έχουν αναπτύξει αυτό που θεωρείται ο κύριος υποψήφιος για επιτυχία και ήδη υπάρχουν εθελοντές για κλινικές δοκιμές.

Η Κίνα δε θα είναι αργότερη από άλλες χώρες, είπε ο Wang Junzhi, ειδικός στη διασφάλιση της ποιότητας σε βιολογικά προϊόντα που εργάζεται με την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.

Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει μιλήσει πολλές φορές σε συναντήσεις με ηγέτες φαρμακευτικών εταιρειών ότι είναι καίριας σημασίας το εμβόλιο να παραχθεί σε αμερικάνικο έδαφος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν το προϊόν. Και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με όσα είπαν Γερμανοί αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δελεάσουν τη Γερμανική εταιρεία CureVac που φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εύρεση εμβολίου.

Μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει επιπλέον 85 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Την ίδια ημέρα, μία κινέζικη εταιρεία πρόσφερε 133 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά μεριδίου μίας άλλης Γερμανικής εταιρείας που βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης εμβολίου, τη BioNTech.

Όπως τα ισχυρά κράτη θέλουν να φτιάχνουν τα δικά τους αεροπλάνα και υπερόπλα και να κτίζουν τρόπους για κυβερνοεπιθέσεις, δε θλελουν να βρίσκονται εξαρτημένα από ξένες δυνάμεις για πρόσβαση σε φάρμακα που είναι αναγκαία σε μία περίοδο κρίσης.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ