17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παιχνίδια πολέμου με το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman που βρίσκεται στη Βάση της Σούδας – Δυσαρέσκεια Ρώσων, στέλνουν στην περιοχή το πυρηνοκίνητο καταδρομικό “Moskva”

Ημερομηνία:

Το αεροπλανοφόρο  USS Harry S. Truman έχει ύψος όσο ένα 24οροφο κτίριο και θα παραμείνει, για 4 ημέρες στην Κρήτη, με σκοπό την αναψυχή και την ξεκούραση του πληρώματος, όπως δηλώνουν οι αρχές των αμερικανονατοϊκών βάσεων.

Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκε χθες τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ο Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης Σούδας, Captain Michael R. Moore.

Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την έλευση του αεροπλανοφόρου έχουν εκφράσει την ενόχλησή του οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr προς συνάντησή του στην περιοχή έχει καταπλεύσει το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Moskva» , που αποκαλείται  και ως  «φονέας των αεροπλανοφόρων», έξω από τις ακτές της Συρίας. Αυτό αναφέρει και το Ρώσικο ειδησεογραφικό πόρταλ pravdareport.com. Σχετικές αναφορές υπάρχουν τόσο στη Wall Street Journal, όσο και στο zerohedge.com όπου όπως αναφέρει, η παρουσία του USS Truman χρησιμοποιείται για να σταλθεί ένα “ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία”.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1_Quv4seM5w”]

Πάντως, σύμφωνα με το Russia Today και με δηλώσεις του Andrey Kelin, επικεφαλή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για θέματα συνεργασίας με την Ευρώπη, αν και δεν εγκρίνει την παρουσία του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman στη Μεσόγειο, αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε δικαίωμα στο να κινούνται στη Μεσόγειο.

Όμως, όπως τονίζει: “πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένταση των σχέσεων Ρωσία – ΗΠΑ και όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία – πρόκειται για ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης”.

Σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr και τίτλο (Το ρωσικό καταδρομικό «Ναύαρχος Ναχίμοφ» εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους «Zircon» και θα πλεύσει για Μεσόγειο;) , τα καταδρομικά «Moskva», « Μεγάλος Πέτρος» , « Varyag» και «Ναύαρχος Ναχίμοφ» έχουν εξοπλιστεί με υπερηχητικά αντιπλοϊκά  βλήματα «Zircon».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MXgKQ1CnIV0″]

Οι δυνατότητες του πυραύλου αυτού παραμένουν «επτασφράγιστο μυστικό», αλλά σύμφωνα με ανοικτές πηγές (OSINT) και πληροφορίες το βεληνεκές του νέου πυραύλου μπορεί να φτάσει έως και 400 χιλιόμετρα, ενώ  η ταχύτητα του  υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου  πέντε ή έξι φορές.

Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία αυτά ως πλατφόρμες πυραυλικών συστημάτων ιδιαίτερης αποτελεσματικότητας, αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα , όπως και τα πυραυλικά συστήματα των αμερικανικών αεροπλανοφόρων για τα ρωσικά πλοία .

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το cnn.gr, το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN75) ανεφοδιάζεται με πετρέλαιο και πυρομαχικά από τα αντίστοιχα σκάφη υπσοτήριξης, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στον Περσικό Κόλπο. Η ομάδα του αεροπλανοφόρου (Harry S. Truman Carrier Strike Group) έχει αναπτυχθεί από τα τέλη του περασμένου έτους στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της διεθνούς υπό της ΗΠΑ συμμαχίας Operation Inherent Resolve για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Πέμπτου Στόλου, που σταθμεύει στην περιοχή του Περσικού. Από τα τέλη Μαρτίου η αποστολή του έχει παραταθεί για τρεις μήνες.

"google ad"

Στις 3 Ιουνίου, Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, επιχειρώντας από το αεροπλανοφόρο Harry Truman, το οποίο πλέει στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το cnn.gr, είναι η πρώτη φορά που αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ βάλλει από τη Μεσόγειο από το 2003.

«Η επιχείρηση αυτή καταδεικνύει την κινητικότητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των δυνάμεων του ναυτικού μας, καθώς και την δέσμευσή μας να εκτελούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε συνεννόηση με τους απαραίτητους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», δήλωσε ο διοικητής του αμερικανικού 6ου Στόλου αντιναύαρχος Τζέιμς Φόγκο ο Τρίτος (James Foggo III), κάνοντας λόγο για «συνέχιση της επιβολής ισχύος στη ξηρά κατά τρομοκρατών και βίαιων εξτρεμιστών».

Στη λακωνική ανακοίνωση δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για τους στόχους, πέραν των τυπικών επιχειρησιακών ευθυνών του USS Harry S. Truman και ότι το αεροπλανοφόρο πέρασε την προηγούμενη ημέρα Πέμπτη από τηΔιώρυγα του Σουέζ.

Ποιο είναι το Harry S. Truman

Ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου.

Το αεροπλανοφόρο Truman είναι κλάσεως Νίμιτζ και έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα ενώ η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «Χάρι Τρούμαν» μπορεί να «χωρέσει» έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη πάνω του, ενώ το κόστος του ξεπέρασε τα 4,5 δισ. δολάρια.

Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.

Τα δυο εκπληκτικά στοιχεία ωστόσο που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι τα δεδομένα της προσγείωσης και της απογείωσης: Η προσγείωση γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο αφού ακουμπήσει το διάδρομο με 120 μίλια την ώρα, γαντζώνεται σε συρματόσχοινο και φρενάρει σε 5 δευτερόλεπτα τα 150 μέτρα του διαδρόμου.

Αντίστοιχα κατά την απογείωση είναι δεμένο για να αποκτήσει πλήρη ισχύ στις μηχανές και με την βοήθεια ενός καταπέλτη αφήνει την πίστα με ταχύτητα 120 μιλίων και διανύει τα 150 μέτρα της σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...