19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρέμβαση έξω από το γραφείο Βολουδάκη με αφορμή τη δήλωσή του περί ανάγκης δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά για αιτούντες ασύλου | Φωτός

Ημερομηνία:

Πορεία και παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 19.30 έξω από το γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσου Βολουδάκη με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του περί ανάγκης δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά για τους αιτούντες ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βολουδάκης είχε πει ότι:

“Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.

Με προδιαγραφές και συνθήκες που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση στους μετανάστες και στους εργαζόμενους των αρμοδίων υπηρεσιών για όσο χρόνο χρειάζεται. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τέτοιου έργου θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών”.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Focus:

“Ο Βολουδάκης παρουσίασε το σχέδιο ως δική του ιδέα στους Thorsten Frei και Marian Wendt, μέλη του CDU της Bundestag. Ο Βολουδάκης ισχυρίζεται ότι ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόταση. Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί του CDU τον είχαν διαβεβαιώσει ότι μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης θα είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο στρατόπεδο με κονδύλια της ΕΕ.”

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κινητοποίηση:

Σε κείμενα σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση η οργάνωση “Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι” αναφέρει τα εξής:

«Το τραγικό δεν είναι ότι κάηκε η Μόρια το τραγικό είναι ότι υπήρξε»

Πριν από περίπου μια εβδομάδα η κόλαση επί γης aka Μόρια που είχε εγκλωβίσει χιλιάδες ψυχές τα τελευταία χρόνια σε μια περιφραγμένη παραγκούπολη μες τις λάσπες ή μάλλον, σ’ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην άκρη του Αιγαίου, κάηκε ολοσχερώς.

Πρώτα ήρθαν οι σοκαριστικές φωτογραφίες με τα μωρά και τις μανάδες να κλαίνε, με τους πατεράδες και τα παιδιά να τρέχουν. Ακολούθησαν τα τρομολαγνικά ρεπορτάζ για το τι θα γίνουν οι 13.000 ψυχές. Δεν άργησαν οι δηλώσεις διάφορων πολιτικών, κάποιοι με ένα ίχνος ανθρωπιάς, κι άλλοι πάλι με κανένα, όπως ο κύριος Βολουδάκης.

Στο πλαίσιο αναζήτησης μιας λύσης ο βουλευτής Χανιών της ΝΔ, κ. Βολουδάκης έσπευσε να κάνει προτάσεις που θυμίζουν επικίνδυνα μια άλλη εποχή. Όπως δήλωσε και ο ίδιος «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων ασύλου.» μια σύγχρονη Μακρόνησος είναι η λύση στο δράμα όλων αυτών των ανθρώπων, αφού δεν κατάφερε η αγαπημένη του κυβέρνηση να τους επαναπροωθήσει.

"google ad"

Στο μίσος τους, απαντάμε μ’ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Στεκόμαστε δίπλα σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που βιώνουν την πλήρη απαξίωση της ζωής τους, που καθημερινά βιώνουν στην καλύτερη τον φραστικό ρατσισμό και στην χειρότερη σωματικές επιθέσεις από φασισταριά. Στεκόμαστε απέναντι σ’αυτούς που το μόνο που ξέρουν είναι να μισούν.

Την αλληλεγγύη μας την δείχνουμε με πράξεις, βγαίνουμε στο δρόμο, φωνάζουμε.

Σε κείμενό του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων αναφέρει:

Σχέδιο Τελοπόν και στο βάθος Αυστραλία

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη μισάνθρωπη και ρατσιστική συγκέντρωση στο Τυμπάκι και ακόμη λιγότερες από την “επιχείρηση σκούπα” της ΕΛ.ΑΣ στην ίδια περιοχή και φαίνεται πως οι ντόπιοι εθνικόφρονες βρίσκουν τον πολιτικό και θεσμικό τους εκφραστή στο όνομα του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος, σε πρόσφατη τοποθέτησή του σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια, πρότεινε «να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες».

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ είχε το θράσος να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του επικαλούμενος το παράδειγμα της Αυστραλίας, θεωρώντας το ως πρότυπο το οποίο θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Η πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να “φιλοξενεί” τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο απομονωμένο νησί Ναούρου του νότιου Ειρηνικού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «δεν είναι παρά μια σκόπιμη και μεθοδευμένη τακτική παραμέλησης και βάναυσης μεταχείρισης». Συνταρακτικές είναι και οι εκθέσεις οργανώσεων αρωγής (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) που μιλούν για τρομερή επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εκεί κατοίκων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

  • δήλωση Βολουδάκη συντάσσεται με τον εγχώριο ακροδεξιό λόγο του Βελόπουλου και τα νεοναζιστικά προτάγματα της Χ.Α. Παράλληλα, ταυτίζεται με την πρόταση των Λε Πεν, Σαλβίνι, Φάρατζ, Τράμπ και Κούρτζ, όλων των διάσημων ακροδεξιών που θέλουν να επιβάλουν το ακροδεξιό αυστραλιανό μοντέλο διαχείρισης στην Ευρώπη. Ας μην κρύβεται ο βουλευτής: να πει ανοικτά από ποιους προτάθηκε αρχικά η ιδέα και με ποιους “κάθεται” παρέα, για να καταλάβουμε όλοι το ζοφερό παρελθόν που προτείνει ως μέλλον — και μάλιστα την εποχή που αναμένεται η καταδίκη της ακροδεξιάς-νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Εν τω μεταξύ, οι καραβιές των κατατρεγμένων που φτάνουν στο νομό μας (και σε όλο το νησί) δεν έχουν τελειωμό ενώ οι συνθήκες υποδοχής όλο και χειροτερεύουν, αφού τα σχέδια τοπικών και κυβερνητικών αρχών ποτέ δεν εστιάζουν στη φιλοξενία —για την οποία περηφανευόμαστε κιόλας, τρομάρα μας- ούτε βέβαια στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών. Όσο πεθαίνουν άνθρωποι στα σύνορα, όσο οι άνθρωποι στοιβάζονται σε εγκαταλελειμμένα ή ακατάλληλα κτίρια (βλέπε κολυμβητήριο, παλιά ηλεκτρική), όσο υπάρχουν κολαστήρια όπως ήταν η Μόρια, όσο προωθούνται σχέδια τύπου Βολουδάκη, το ελληνικό κράτος διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το κάψιμο της Μόριας ήταν λογικό επόμενο μιας κοινότητας 13.000δων ανθρώπων,

  • οποία στέναζε σε ένα κλειστού τύπου στρατόπεδο, το οποίο ήταν κατασκευασμένο να φιλοξενήσει σχεδόν 3000. Μάλιστα, εν καιρώ πανδημίας και με το κράτος να περνά αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη Μόρια, οι άνθρωποι δεν είχαν επαρκές νερό ούτε καν για να πλύνουν τα χέρια τους.
  • κυβέρνηση των α(χ)ρίστων θέλησε από νωρίς να δείξει τις προθέσεις της. Πώς; Προτάσσοντας φυσικά τις εκκενώσεις καταλήψεων που φιλοξενούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες ως επικοινωνιακό τρικ στο σενάριο “νόμου και τάξης”. Τις συνέπειες της παραπάνω πολιτικής τις βιώνουμε κι εδώ εξαιτίας της βίαιης εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera, μία εκκένωση η οποία πέταξε στον δρόμο, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια, τους μετανάστες κατοίκους της.
  • χαρακτηρισμός των προσφύγων-μεταναστριών/ων ως “εθνική απειλή”, πέρα από τις βαθιές κατάμαυρες ρίζες που έχει διαχρονικά στην ελληνική ιστορία, επιχειρεί να αρνηθεί την διεθνή υποχρέωση του ελληνικού κράτους στη Συμφωνία για τους Πρόσφυγες που βγήκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και σηματοδότησε την ήττα της ναζιστικής λογικής. Επιπλέον, συνδέει με “παράλογο” τρόπο τους πρόσφυγες με τον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, δηλαδή με τις εκατέρωθεν διεκδικήσεις σε θαλάσσιες ζώνες. Ο ανταγωνισμός αυτός έχει ενταθεί εν’ όψει πιθανών κοιτασμάτων αερίων στην περιοχή (που σε λίγα χρόνια θα είναι “άχρηστα” λόγω “πράσινης μετάβασης”) και των οποίων τα πιθανά κέρδη δεν θα καρπωθούν οι πολίτες αυτής της χώρας αλλά οι αξιότιμες Total, Exxon Mobil και Eni. Με άλλα λόγια, πρόκειται για αντίληψη που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τις/τους μετανάστριες/ες για να υπηρετήσει την στροφή προς την ακροδεξιά και την γιγάντωση του ελληνικού εθνικισμού.
  • πρόταση που αναπαράγει ο Βολουδάκης δεν κοιτά προς το μέλλον: και μόνο η διατύπωσή της επαναφέρει ένα σκοτεινό παρελθόν γεμάτο από τις ιδεοληψίες της “ανώτερης ράτσας”. Οι πολεμικές κραυγές των “εθνοπατέρων” έφεραν ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εξοπλιστικά προγράμματα τη στιγμή που χρειαζόμαστε χρήματα για τους άνεργους, τους μισθωτούς που θα μπουν σε υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους, την υγεία, την παιδεία και άλλες βασικές ανάγκες που δεν καλύπτονται και έχουν συσσωρευθεί μετά από 10 χρόνια μνημονίων.

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν όλες οι “αποθήκες ψυχών” που καταργούν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή και ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Άμεση αποκατάσταση του δικαιώματος στο αίτημα ασύλου όλων των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας.

Αποχώρηση της Ελλάδας από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας και μονομερή ανάκληση του κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...