16.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

Παρέμβαση Συντυχάκη για την κατάσταση στα ειδικά σχολεία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Με αφορμή την κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη, το ΚΚΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε ερώτηση όπου αναφέρει:

“Υποβαθμισμένες, υποσυντήρητες και με σοβαρά προβλήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων και στους 4 νομούς της Κρήτης, όπως άλλωστε το σύνολο των σχολικών υποδομών, λόγω της υποχρηματοδότησης, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι για να διενεργούνται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, ειδική παιδαγωγική, με τα κατάλληλα μέσα, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών,των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Δε λείπουν, μάλιστα, περιπτώσεις που οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες ή που τα ειδικά σχολεία στεγάζονται ακόμα και σε container.

Επιπλέον, λόγω της έλλειψης Ειδικών Σχολείων, ορισμένα από τα λειτουργούντα ξεπερνούν το όριο της δυναμικότητάς τους.

Η κατάσταση στη σχολική στέγη των ειδικών σχολείων στην Κρήτη, που αναλύεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στην με αριθμό 2001 – 28/11/2023 Ερώτηση της Κ.Ο. του ΚΚΕ, είναι αποτέλεσμα  της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις, με τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της μετατροπής του σε Α.Ε.

Δυστυχώς, αν και η στέγαση των μαθητών με αναπηρία σε σύγχρονα ειδικά κτίρια, κατάλληλες αίθουσες με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση να είναι αποτελεσματική στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, δεν προκρίνεται γιατί οι ανάγκες τους δεν χωρούν στις δημοσιονομικές προτεραιότητες σας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,  ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-Να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων Δημόσιων Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ. Επίσης, να λυθούν τα προβλήματα στέγασης του ΚΕΔΑΣΥ στα Χανιά και να ανεγερθούν σύγχρονα, ασφαλή, κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση των ΚΕΔΑΣΥ, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

– Να εξασφαλιστούν, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...