15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παραπονέθηκε ο Μητσοτάκης στον Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ μας την ώρα της κρίσης με Ρωσία – Η Ελλάδα θα στηρίξει τη Φινλανδία, αν αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 

Ημερομηνία:

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χιος και η Κάρπαθος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι “αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την αθέτηση του μορατόριουμ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη πριν από ενάμιση μήνα.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την πρόοδο, που είχε σημειωθεί κατά τη συνάντηση μου με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι: “Η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η τυπική συμπεριφορά μίας χώρας που θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ενώ “παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε νέο διάβημα προς τη γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα θα στηρίξει τη Φινλανδία, αν αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν βέβαια το κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με τη Φινλανδή ομόλογό του. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και την αυτονομία κάθε κράτους και τάχθηκε εκ νέου κατά του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι η επιθετική εισοβλή της Ρωσίας σε ένα κράτος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Δείχνουμε με λόγια και πράξεις αλληλεγγύη στους Ουκρανούς” δήλωσε. Αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια, που κατοικεί στις περιοχές οι οποίες κυρίως υπέστησαν τα δεινά της ρωσικής εισβολής. Είπε επίσης ότι πρέπει να ελεγχθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει έλεγχο από το Διεθνές Δικαστήριο για τα όσα διαδραμματίζονται στη Μαριούπολη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική αυτονομία της ΕΕ.

Συζητήθηκε και η πιθανή αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. “Οι πολίτες της Φινλανδίας είναι οι μόνοι που θα κάνουν την επιλογή. Η Ελλάδα θα σεβαστεί την επιλογή του ανεξάρτητου ελληνικού λαού”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας έτσι τη θετική στάση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος και στις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία και έκανε λόγο για υβριδική απειλή στην ΕΕ.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...