20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πριν την Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών κι άλλοι ήρθαν να τιμήσουν τους ναζί… κι οι αρχές σιωπούσαν

Ημερομηνία:

Για να τα λέμε όλα και να μη μιλάμε με μισόλογα, πριν την Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών πολλοί άλλοι ήλθαν στην Κρήτη να τιμήσουν τους ναζί. Και οι αρχές όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα και από την εφημερίδα μας σιωπούν.

Οι αρχές σιώπησαν στην απόφαση το 2016 του Συνδέσμου Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας, με αφορμή την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, να στείλει αντιπροσωπεία για να καταθέσουν στεφάνι στο Μάλεμε στη μνήμη των νεκρών γερμανών ναζί. Ουδείς αντίδρασε όταν η Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών πήγε στα Φλώρια και στην Κάντανο για να πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής στο ναζιστικό μνημείο. Αντίδρασαν Γερμανοί αντιφασίστες που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη Κάντανο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αντίδρασαν Χανιώτες αντιφασίστες, αντίδρασαν συλλογικότητες που αγωνίζεται για τη διατήρηση της μνήμης και την διεκδίκηση αποζημιώσεων, κι εμείς ως αντιδράσαμε ως εφημερίδα, οχι όμως οι αρχές του τόπου. Αυτές σιώπησαν.

Και δεν ήταν μόνο το 2016…

Η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας» μαζί με την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» επισκέπτονται πάνω από 25 χρόνια την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κάνδανο και τα Φλώρια όπου πραγματοποιούν εκδήλωση σε καλοσυντηρημένο ναζιστικό μνημείο με την επιγραφή “Έπεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία”. Την «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών» ίδρυσε το 1951 ο Kurt Student και ήταν πρόεδρος της από 1952 – 1954. Μέχρι το 1988 προέδρευαν στην ένωση πρώην στρατιωτικοί της Βέρμαχτ.

Ο γνωστός σε όλους, πλέον, ιστορικός, Χάιντς Ρίχτερ, είναι αρθρογράφος στο όργανο της Ένωσης, «Der deutsche Fallschirmjäger», («Ο Γερμανός Αλεξιπτωτιστής»).

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τέτοιου είδους συναθροίσεις στη Γερμανία για την τιμή των νεκρών ναζί αντιμετωπίζονται με αντισυγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενώ Γερμανοί αντιφασίστες διοργανώνουν μεγάλες αντιεκδηλώσεις για να τιμήσουν την κρητική αντίσταση απέναντι στον κατακτητή.

Ο Σύλλογος Γερμανών Αλεξιπτωτιστών ήθελε να ξανακτίσει το Γερμανικό Πουλί, τη στιγμή που το Μνημείο της Μάχης της Κρήτης στην Αγυιά έχει αφεθεί ερειπωμένο, ο “Γολγοθάς” βρίσκεται υπό εγκατάλειψη και το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι κομματιασμένο στο έδαφος.

Και οι αρχές σιωπούν.

Οι αρχές σιωπούν, αν όχι συναινούν. Άλλωστε, σύμφωνα και με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη:

“Όλοι είναι θύματα σ’ ένα πόλεμο, αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει στις επόμενες γενιές”

Εξίσου σχεδόν. Οι πάνοπλοι εισβολείς και κατακτητές με τους αμυνόμενους. Ίσια κι όμοια. Οι ναζί με αυτούς που αντιστάθηκαν στη φασιστική κτηνωδία. Όλοι θύματα.

Έτσι και τώρα, στο ίδιο μήκος κύματος ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής θεωρει ότι πρόβλημα δεν ήταν τόσο η πτώση με αλεξιπτωτα που σχεδίαζε η Ένωση Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών προς τιμή των “γενναίων” ναζί, αλλά… ο τρόπος:

“Θα μπορούσε να γίνει σαν άλλη μία τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης, να γίνει κι ένα σόου που να συμμετέχουν και οι Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές, ενωμένοι πια μετά από τόσα χρόνια, αλλά όχι προς τιμή των ανθρώπων αυτών”

Άλλωστε, ήδη διοργανώνονται “διαδρομές μνήμης“, για τα 80 χρόνια της Μάχης της Κρήτης με πρωτοβουλία του Σύνδεσμου Φροντίδας Γερμανικών Ταφών Πολέμου (Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge e.V.).

"google ad"

Ο σύνδεσμος Volksbund χρηματοδοτείται κατά 90% από δωρεές και κατά 10% από το γερμανικό κράτος όμως η διασύνδεσή του με το Γερμανικό κράτος είναι αναμφισβήτητη. Άλλωστε σημερινός πρόεδρος είναι ο Γερμανός στρατηγός Wolfgang Schneiderhan ενώ πάτρονας του Συνδέσμου είναι ο Πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier.

Επικεφαλής της δραστηριοποίησης του συνδέσμου στα Χανιά είναι η γενικής γραμματέας του Volksbund κ. Daniela Schily.

Οι εκπρόσωποι του Γερμανικού Κράτους που δεν αποδέχεται την ευθύνη των πράξεων των ναζί και δεν καταβάλλει αποζημιώσεις μαζί με τα θύματα. Μαζί, όλοι θύματα του πολέμου. Και σα κάποια αποικιοκρατική δύναμη, θα διδάσκουν στους ιθαγενείς την ιστορία τους. Όταν ετοιμάζουν μέχρι και Μουσείο Μάχης της Κρήτης με γερμανική χρηματοδότηση και συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων των Χανίων…

Και οι αρχές, όχι απλά συναινουν, αλλά σφίγγουν τα χέρια.

Πώς λοιπόν σήμερα, με την πρόκληση της Ένωσης Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών, να μιλήσουν ξεκάθαρα και να καταδικάσουν στη ρίζα του το γεγονός;

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...