21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προειδοποιήσεις Ερντογάν στα … ελληνικά – Καλεί την Ελλάδα «να συνετιστεί»

Ημερομηνία:

Με διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter και μάλιστα στα ελληνικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί εν νέου την Ελλάδα ενώ υποστηρίζει πως η χώρα του δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός.

Ωστόσο, συνεχίζει, δεν θα δεχτεί την παραβίαση του δικαίου και των δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Όπως προσθέτει ο Ερντογάν, «τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

«Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος».

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες».

«Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών».

«Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας».

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

O Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σήμερα τη στρατιωτική άσκηση «Efes 2022» στη Σμύρνηκάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν τον λόγο τους», είπε, εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει και να απογοητευθεί όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει… τουρισμό στα νησιά και πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η απάντηση της Αθήνας

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...