24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Προχωρούν σε κατάργηση του Εφετείου στα Χανιά – Οργή του δικηγορικού κόσμου και καταγγελία για τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ημερομηνία:

Η πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση ενός εκ των δύο Εφετείων της Κρήτης προκάλεσε έντονη ανησυχία στους δικηγόρους των Χανίων.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής, το Εφετείο που θα παραμείνει θα εξαρτηθεί από τον πληθυσμό της κάθε περιοχής και τις κτηριακές δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, υπογράμμισε την κάθετη αντίθεση όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στο νέο δικαστικό χάρτη και πρόσθεσε πως από τους δικηγόρους των Χανίων οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Σύμφωνα με τον κ. Πραματευτάκη, η κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Κρήτης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, καθώς θα αυξήσει τα δικαστικά έξοδα και θα δυσκολέψει τη μετακίνηση των δικηγόρων και των πολιτών.

Μίλησε επίσης για μία απόφαση στην οποία εμπλέκεται η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη γνώση για τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και της μορφολογίας της. Όπως είπε χαρακτηριστικά “δε μπορεί να συγκρίνεται η Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία”

Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο κ. Πραματευτάκης δήλωσε:

“Ο πληθυσμός των Χανίων εμπέζεται. Και εμπέζεται σε μέγιστο βαθμό. Υπενθυμίζω ότι πριν 10 χρόνια η πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με κριτήριο, όπως ελέχθη τότε, την ταλαιπωρία που υφίσταται οι κάτοικοι της ανατολικής Κρήτης και οι συνάδελφοι όπου θεωρούνταν ότι η απόσταση είναι μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν ήταν εκεί που θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια.

Τι άλλαξε τα τελευταία 10 χρόνια; Το οδικό δίκτυο είναι χειρότερο, τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι περισσότερα ενώ στο Εφετείο έχουμε επιπλέον ύλη και έχουμε δύο νομούς των Χανίων και Ρεθύμνου που είναι νομοί με τεράστια ανάπτυξη με πληθυσμό που υπερβαίνει το καλοκαίρι τους 500.000 και που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν Εφετείο. Το Εφετείο είναι θεσμός δεν είναι άσκηση επί χάρτου της Παγκόσμια Τράπεζας, γιατί σε αυτή έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο πόρισμα,  η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της πράγματα τα οποία δεν λάμβανε υπόψη του ένας συνετός άνθρωπος. Δεν μπορεί να συγκρίνεται η Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Καταρχήν, υπάρχει ιδιαίτερη μορφολογία με τα νησιά στην Ελλάδα.

Έχουμε ιδιαίτερες ιδιομορφίες οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη διαφοροποίηση από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δε μπορούν λοιπόν να μας λένε ότι κάθε Περιφέρεια θα έχει ένα Εφετείο, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει στη χώρα μας. Το Εφετείο έχει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο. Το Εφετείο είναι δίπλα στην τοπική κοινωνία και προσφέρει Δικαιοσύνη.

Ο δικηγορικός  κόσμος της Ελλάδας και η ολομέλεια της Ελλάδας έχει ταχθεί κατάφωρα αντίθετα με αυτόν τον δικαστικό χάρτη. Παμψηφεί και οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Εμείς οι δικηγόροι θα κάνουμε έναν αγώνα ιδιαίτερα σκληρό, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να καταργηθούν αυτά τα οποία ίσχυαν όλα αυτά τα  χρόνια να καταργηθούν εν μία νυκτί. Δεν πάει άλλο! Εμείς ως Χανιώτες, Είναι θέμα τιμής είναι θέμα αξιοπρέπειας ότι αυτός ο εμπαιγμός θα πρέπει να σταματήσει εδώ!

Καμία άλλη περιοχή δεν έχει δεχτεί τέτοιο εμπαιγμό όπως τα Χανιά! Θα ενημερώσουμε όλους τους φορείς, τους βουλευτές, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα βρεθεί εδώ για την Ένωση της Κρήτης. Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να καταδείξουμε το εγκλήματικό αυτού που γίνεται. “

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της  Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη: «ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Η Συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή: 1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών, 2) Καλαμάτας – Ναυπλίου, 3) Ευβοίας και Λαμίας, 4) Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης και 5) Αιγαίου – Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου).

Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας.

Πλεονεκτήματα: Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού). Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία»

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο ημέρες ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο.

Επικοινωνία της Σέβης Βολουδάκη με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, έπειτα από επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των δύο Εφετείων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Έπειτα από επικοινωνία μου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κύριο Μπούγα, ενημερώθηκα ότι το πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης  έχει καθαρά γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε τη δεδομένη χρονική στιγμή αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν όσον αφορά τα δικαστήρια του Α’ βαθμού. Καμία σχετική  συζήτηση δεν έχει ανοίξει, ούτε πρωτοβουλία  έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση, για την περιφέρεια Κρήτης, η οποία άλλωστε είναι νησιωτική περιοχή και υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης άνω του ενός Εφετείου.”

Δήλωση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη

Σε δήλωσή του για το θέμα που έχει έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με το Εφετείο ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δήλωσε τα εξής:

«Αυτό που ήρθε στη δημοσιότητα είναι το πόρισμα μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τη διάρθρωση των δικαστηρίων της χώρας και όχι κάποια απόφαση του Υπουργείου. Σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό μού επισήμανε ότι  όλη η ιστορία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο με το πόρισμα να μην έχει τύχει άλλης επεξεργασίας από τις υπηρεσίες. Έχουν πολλά ακόμα να γίνουν, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου αυτή τη στιγμή τα εφετεία χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρωτοδικεία».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ