Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”: “Η μνήμη και το έργο του Μίκη δεν προσφέρονται ως μεταγραφή”

Κανένα σχόλιο

Η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος” αναφέρεται στη δημιουργία μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και την πιθανότητα χρηματοδότησής του από εφοπλιστές.

Αναφέρεται σχετικά:

Είναι κοινά αποδεκτή η τεράστια σημασία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, που αναβάθμισε καθοριστικά την πολιτιστική ζωή της χώρας, επηρέασε καταλυτικά την κοινωνική μας ζωή και απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία. Η πάνδημη συμμετοχή του λαού στην κηδεία του, υπογράμμισε και την χανιώτικη καταγωγή του. Ο σεβασμός και η ανάδειξη της ζωής και του έργου του αποτελούν πρώτα και κύρια οφειλή της κοινωνίας στον μεγάλο δημιουργό, μια παρακαταθήκη που έχουμε χρέος να την προσεγγίσουμε με ήθος και σεβασμό.

"Sponsored links"

Τότε η πολιτική ηγεσία υποσχέθηκε να βοηθήσει στην ανάδειξη του έργου του. Βασικός πυλώνας της ανάδειξης αυτής είναι η μετατροπή της πατρικής οικείας του σε Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε φροντίσει εν ζωή να χρηματοδοτήσει τη μουσειακή μελέτη. Εξουσιοδότησε μάλιστα τον Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη να διαχειριστεί όπως πρέπει την παρακαταθήκη του έργου του και να φροντίσει για την ανάδειξή του.

Ο Σύλλογος Φίλων αυτό έπραξε και αυτό πράττει με συνέπεια και διαφάνεια. Το κράτος όμως δείχνει να έχει ήδη ξεχάσει τον Μίκη. Το σπίτι του μένει άδειο, ο χώρος αδιαμόρφωτος, το προσωπικό ανύπαρκτο. Το Μουσείο χρειάζεται 700.000 ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση δεν τα εξασφαλίζει. Ο Σύλλογος Φίλων χτυπά πόρτες χρηματοδότησης και εισπράττει αρνήσεις. Στο μεταξύ γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτό το χρηματοδοτικό κενό προσπαθεί να αξιοποιήσει πάλι ο κύριος Μαρινάκης, με τις ευλογίες του δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη, η παράταξη του οποίου έφερε στο Δημοτικό συμβούλιο μια χορηγική πρόταση του εν λόγω επιχειρηματία που κάλυπτε περίπου τα μισά έξοδα όλης της υλοποίησης. Τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου (και βέβαια οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών) αρνήθηκαν προς τιμήν τους ακόμη και να συζητήσουν το θέμα.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να το θέσει εκ νέου στην οικονομική επιτροπή αλλά ευτυχώς υπαναχώρησε (για την ώρα;).

Είναι πολλά τα λεφτά Βαγγέλη; Όχι και τόσα. Ούτε μισή μεταγραφή ενός φερέλπιδος ποδοσφαιριστή. Μόνο που με το όνομα και το έργο του Μίκη δεν μπορούμε να παίζουμε. Ούτε το χρηματοδοτικό κλοτσοσκούφι, ούτε τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» λέει ξεκάθαρα:

  • Η πρόταση Σημανδηράκη–Μαρινάκη (ή Μαρινάκη-Σημανδηράκη, δεν γνωρίζουμε) είναι προσβλητική.
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να διευκολύνουν το έργο που συντονίζει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να πάρει νομική υπόσταση το Ίδρυμα Μίκη Θεοδωράκη.
  • Το Μουσείο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συλλογικούς φορείς. Να το σηκώσουν όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Χανιώτες, στην πλάτη τους.
  • Τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα να μείνουν μακριά. Το λαμπρό έργο του Μίκη δεν μπορεί να φωτίζει ρεκλάμες.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live