Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα σκάνδαλα διαφθοράς μετά τη ροή δισ. δολαρίων σε βοήθεια

Κανένα σχόλιο

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με ανησυχία τη ροή δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων στη χώρα, γνωρίζοντας καλά την ιστορία της πολιτικής διαφθοράς του Κιέβου και φοβούμενοι ότι η βοήθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωπικό όφελος, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT.

Η αποπομπή αρκετών ανώτατων αξιωματούχων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά από κατηγορίες για κυβερνητική διαφθορά ενέτεινε αυτές τις ανησυχίες. Αν και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η βοήθεια στην Ουκρανία έχει πάει σε λάθος χέρια, ακόμη και η ιδέα μια απάτης με αυτά τα χρήματα θα απειλούσε την πολιτική υποστήριξη για τη συνέχιση της βοήθειας εν καιρώ πολέμου και για τη μεταπολεμική προσπάθεια ανοικοδόμησης που οραματίζονται οι Δυτικοί αξιωματούχοι.

Οι ισχυρισμοί περιελάμβαναν αναφορές ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε συμφωνήσει να πληρώσει διογκωμένες τιμές για τα τρόφιμα που προορίζονταν για τα στρατεύματά του. Ένας αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας απολύθηκε επειδή φέρεται να δανείστηκε τη Mercedes ενός ολιγάρχη για να πάει στην Ισπανία για διακοπές και ένας βοηθός του προέδρου ένας βοηθός του προέδρου κατηγορήθηκε επίσης και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ωστόσο, αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η υπόθεση δείχνει ότι ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι αφοσιωμένος στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η αναταραχή στο Κίεβο «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε άλλους που θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν αυτήν την πολεμική προσπάθεια και είναι σημαντική για το μέλλον της Ουκρανίας», είπε την Πέμπτη η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις κατά την Ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ουκρανία.

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι πρέπει να δούμε τα βήματα κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και των δικαστικών μέτρων ότι προχωρούν», πρόσθεσε.

Η κ. Νούλαντ απάντησε σε ερώτηση του γερουσιαστή Jeff Merkley, Δημοκρατικού του Όρεγκον, ο οποίος είπε ότι ανησυχεί ότι η διαφθορά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να είναι «ένα είδος καρκίνου που κατατρώει την υποστήριξη που χρειάζονται από όλους στον κόσμο».

Σε ένα επεισόδιο του οποίου οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, ο Ζελένσκι τον Ιούλιο απέλυσε τον ανώτατο εισαγγελέα του, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για λόγους που είπε ότι σχετίζονται με προδοτικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είναι πρώην κωμικός ηθοποιός που έκανε εκστρατεία ως πολιτικό αουτσάιντερ ικανό να εξαλείψει την κουλτούρα της διαφθοράς που έχει κυριεύσει τη χώρα του από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Στην εναρκτήρια ομιλία του τον Μάιο του 2019, είπε ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί είχαν δημιουργήσει «μια χώρα ευκαιριών – τις ευκαιρίες να δωροδοκήσουν, να κλέψουν και να μαζέψουν τους πόρους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τους Ουκρανούς αξιωματούχους να καταγράφουν όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που λαμβάνουν, να παρακολουθούν την πορεία του στην πρώτη γραμμή και να αναφέρουν δαπάνες πυρομαχικών και οποιαδήποτε ζημιά ή καταστροφή όπλων, δήλωσε ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος το περασμένο φθινόπωρο. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε μεθόδους που βοηθούν στην παρακολούθηση των αμερικανικών όπλων και το αμερικανικό προσωπικό διενεργεί επιθεωρήσεις εντός της χώρας όπου οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν.

Η Celeste Wallander, η βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε στην ακρόαση της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δει αξιόπιστα στοιχεία για οποιαδήποτε εκτροπή όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ εκτός της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί «μηχανισμούς εποπτείας που υπερβαίνουν και υπερβαίνουν τις τυπικές πρακτικές μας».

Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, και ιδιαίτερα η άμεση οικονομική βοήθεια, κινδυνεύει περισσότερο από υπεξαίρεση ή κλοπή.

Η μεγαλύτερη εισροή μετρητών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες — 13 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής — ονομάζεται άμεση δημοσιονομική στήριξη. Έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών και διανέμεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αποφασίζουν τελικά πώς θα διαθέσουν τα χρήματα.

Η αμερικανική υπηρεσία αναφέρει ότι η δημοσιονομική βοήθεια χρηματοδοτεί βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία και υποστηρίζει προγράμματα για άπορους, ανάπηρους και εσωτερικά εκτοπισμένους. Βοηθά επίσης στην παροχή στέγης και επιδοτήσεων για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς η Ρωσία επιτίθεται στις υποδομές και το ενεργειακό δίκτυο της χώρας .

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν την ανάγκη για διαφάνεια στις δαπάνες, δηλώσεις που σύμφωνα με Αμερικανούς νομοθέτες φαίνονται ειλικρινείς.

Προς το παρόν, ο Ουκρανός ηγέτης φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των αξιωματούχων των ΗΠΑ και αλλά και γερουσιαστων και από τα δύο κόμματα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών της επιτροπής της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, επαίνεσε τον Ζελένσκι και το υπουργικό συμβούλιο «για τα σοβαρά σχέδια εποπτείας τους για την αμερικανική και διεθνή βοήθεια» και είπε ότι τα μέτρα κατά της διαφθοράς που εφαρμόστηκαν πριν από τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις αποπομπές αυτής της εβδομάδας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ορισμένοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι είχαν εκφράσει ανησυχία για την πιθανή κατάχρηση της βοήθειας των ΗΠΑ.

Καθώς άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι για τη βοήθεια της Ουκρανίας, οι ηγέτες του Κογκρέσου τους λένε ότι θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην εποπτεία και τη λογοδοσία.

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου πίεσαν ανεπιτυχώς πέρυσι για τη δημιουργία ενός ειδικού γενικού επιθεωρητή στα πρότυπα της βοήθειας των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν. Επί του παρόντος, οι γενικοί επιθεωρητές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Άμυνας και της USAID ασκούν από κοινού επίβλεψη ως μέρος μιας άτυπης ομάδας εργασίας.

topontiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live