20.8 C
Chania
Tuesday, June 17, 2025

Πόσο μεγάλη είναι η επικινδυνότητα για έναν ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα; – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ημερομηνία:

Την ώρα που η ανησυχία για τις σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν λέει να κοπάσει, τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα, αλλά και η γειτονική Τουρκία, βρίσκονται ψηλά στη λίστα σεισμικής επικινδυνότητας.

Μπορεί οι εκατοντάδες δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων τους προηγούμενους μήνες να μην έδωσαν μια μεγάλη δόνηση, όμως Έλληνες και Τούρκοι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι μια ισχυρή και καταστροφικού μεγέθους σεισμική δόνηση μπορεί να καταγραφεί μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Μαρμαρίδας.

Η Statista έχει δημιουργήσει μία λίστα με την κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους σεισμούς από το 1990 έως το 2025, βάζοντας ορισμένα κριτήρια. Ειδικότερα, θα πρέπει ο σεισμός να περιλαμβάνει ένα από τα παρακάτω κριτήρια: να έχει προκαλέσει ζημιές ενός εκατ. δολαρίων, να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 θάνατοι, να έχει μέγεθος πάνω από 7,5 Ρίχτερ ή να έχει δημιουργηθεί τσουνάμι.

Την πρώτη θέση στη λίστα αυτή καταλαμβάνει η Κίνα με 187 σεισμούς και ακολουθούν Ινδονησία και Ιράν με 173 και 112 αντίστοιχα. Η Τουρκία βρίσκεται στην 6η θέση με 65 σεισμούς, ενώ η Ελλάδα είναι 16η με συνολικά 32 σεισμούς μέσα στα 35 αυτά χρόνια.

Τι συμβαίνει το 2025

Την ίδια ώρα, το earthquakelist.org, κατατάσσει τις 20 χώρες με τους περισσότερους σημαντικούς σεισμούς το 2025, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4 θέση, πάνω από την Τουρκία.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, η Ελλάδα ανέβηκε 23 θέσεις στον σχετικό πίνακα.

Οι απώλειες

Παράλληλα, στην έρευνα που δημοσίευσε στις αρχές Ιουνίου 2025 το Global Earthquake Model (GEM) Foundation, το οποίο παρέχει αναλυτικά δεδομένα για τη σεισμική επικινδυνότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Global Seismic Hazard Map, η Ελλάδα υπάρχει σε μία λίστα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη λίστα με τις οικονομικές απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ισχυρός σεισμός. Από τις 15 χώρες της λίστας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση, πάνω από τη Χιλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε καμία από τις λίστες που αφορούν τις καταστροφές κτιρίων, των απωλειών ζωών και των αστέγων που θα υπάρξουν μετά από κάποια δόνηση.

Δείτε τις λίστες του GEM Foundation:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ιράν ζητά την παρέμβαση Τραμπ: «Αρκεί ένα τηλεφώνημα στον Νετανιάχου»

Ένα τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει...

Νετανιάχου: Η εξόντωση Χαμενεϊ θα τερματίσει τη σύγκρουση

Συνέντευξη στο ABC News παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,...

Τραμπ από G7: Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση αλλά θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα. Δεν κερδίζουν τον πόλεμο

“Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια...