Πώς διαβάζει η ΝΔ τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Ποιους και τι φοβάται

Κανένα σχόλιο

Της Πηνελόπης Νάσσου

Η επόμενη μέρα των Ιταλικών εκλογών βρήκε την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών αμήχανη να παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την εγκαθίδρυση  στην εξουσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

Το γεγονός ότι μετά την Σουηδία και φυσικά την Ουγγαρία άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα αποκτά ακροδεξιά ηγεσία έχει θορυβήσει και τους πιο ψύχραιμους αναλυτές οι οποίοι φοβούνται ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης το φαινόμενο αυτό θα έχει και συνέχεια.

"Sponsored links"

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχείρησαν μια πρώτη ανάγνωση του φαινομένου καθώς η αναρρίχηση  της Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας αναμένεται να  φέρει αλλαγές και στην συμμαχία του Νότου.  Επικεντρώθηκαν ωστόσο στις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στην χώρα μας καθώς κάποια από τα κόμματα που ήδη υπάρχουν  στην Ελλάδα (η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη) ή δημιουργούνται τώρα  (Πατρίδα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου) σπεύδουν να ταυτιστούν με τους «Αδελφούς της Ιταλίας» .

Στην ανάλυση που κάνουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η χώρα μας ίσως κινδυνεύει λιγότερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καθώς τα σημάδια της δράσης της Χρυσής Αυγής είναι ακόμα νωπά και κάποια από τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης είναι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Δεν παραβλέπουν ωστόσο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη με το κόμμα του (Εθνικό Κόμμα Έλληνες)  να παίρνει ένα 2- 2,5% σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος εμφανίζεται τουλάχιστον για την ώρα γύρω στο 1-1,5%.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπευσε να   πανηγυρίσει την νίκη της Μελόνι λέγοντας ότι «επόμενος σταθμός η Ελλάδα» όπως άλλωστε έκανε και ο  Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος έσπευσε να δώσει θερμά συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι  και να ευχηθεί και στα δικά του…..

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η τόση χαρά βρίσκεται στα όρια του γραφικού αν δεν υπήρχε μια πολύ σοβαρή παράμετρος. Το γεγονός ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και οι πολίτες θα δοκιμαστούν.

«Επάνω σε αυτές τις καταστάσεις η ακροδεξιά ιδεολογία εκκολάπτεται σαν το αβγό του φιδιού λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Όπως και στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έτσι και στην Ιταλία  την περίοδο του κορωνοιού υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση των συστημικών κομμάτων με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της ακροδεξιάς

Έχοντας ως βάση αυτό το αφήγημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε όταν ρωτήθηκε σχετικά το σενάριο των σταθερών κυβερνήσεων . «Στη χώρα μας έχουμε μια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι η σταθερότητα και το πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και στον ανήσυχο κόσμο που έχουμε, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις αγωνίες των ανθρώπων, για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες τους. Η εμπειρία αυτή υπάρχει και για την Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας είναι και χρήσιμη και πολύτιμη και διαφωτιστική

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ δεν έκρυβαν πάντως την αγωνία τους λέγοντας ότι αν πραγματικά η φτώχια χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας τότε δεν αποκλείεται ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ που βρίσκεται στις παρυφές του κυβερνώντος κόμματος να επιλέξει κάποιο από τα αλλά μικρότερα κόμματα που κινούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς.

Σε αυτά  συμπεριλαμβάνουν τον Ηλία Κασιδιάρη , τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τους κ. Τζήμερο και Κρανιδιώτη. Δεν βάζουν στο ίδιο καζάνι τον  Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος αν και ανέβασε τους αντιευρωπαϊκούς τόνους κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από την ακροδεξιά Μελόνι με την λογική ότι ο ίδιος απευθύνεται στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και όχι στους ακροδεξιούς.

"Sponsored links"

topontiki.gr

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live