30.8 C
Chania
Tuesday, June 18, 2024

Π. Πολάκης: Θυμό προκαλεί η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη σύνδεση Χανίων-Δαμάστας

Ημερομηνία:

Δελτίο τύπου του Χανιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλου Πολάκη:

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο Βουλευτής Χανίων και Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με το έργο κατασκευής γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης 150 KV, μεταξύ Χανίων και Δαμάστας. Να θυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ, κόντρα στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αγνόησε τις εναλλακτικές επιλογές (υπογειοποίηση ή πόντιση της γραμμής) και αποφάσισε την υπέργεια μεταφορά,  η οποία προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων βαρέως τύπου, το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 35 m και οι οποίες θα περνάνε μέσα από ημιορεινές περιοχές, ανοίγοντας νέους δρόμους μέσα σε περιοχές Natura και παρεμβαίνοντας με μη αναστρέψιμο τρόπο στο περιβάλλον.

Με την απάντηση του ο υπουργός, ισχυρίζεται πως το βασικό κριτήριο επιλογής ήταν το κόστος καθώς οι εναλλακτικές λύσεις απαιτούσαν επιπλέον 150 εκ ευρώ. Στην απάντηση δε του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να συνετιστούν οι αντιδρώντες, γίνεται σαφές ότι το επιπλέον κόστος θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.

Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, γίνεται λόγος για καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου (απαιτείται νέα αδειοδότηση) και για δυσκολίες στη συντήρηση. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ΠΟΥΘΕΝΑ στην απάντηση του υπουργού δεν καταδεικνύεται με ποιο τρόπο, η συγκεκριμένη επιλογή σε βάθος χρόνου, πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση δεν θα φέρει μαζί και την υποβάθμιση τόσο του οικοσυστήματος όσο και τομέων όπως είναι ο τουρισμός και η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Τολμάει δε χωρίς ντροπή, να κάνει λόγο για συναίνεση απαντώντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, το έκανε θετικά. Φαίνεται πως στο υπουργείο δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι σύμφωνα με την απάντηση που έστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δεν έχει γνωμοδοτήσει η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης ή ότι με υπογραφή του υπευθύνου κ. Ξυλούρη, η προγραμματισμένη σχετική συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου αναβλήθηκε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν “οι απαραίτητες διαδικασίες διαβούλευσης με τις οικείες δημοτικές αρχές”.

Δηλαδή, εκδίδεται μια ΜΠΕ χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, βρίσκει τους πάντες απέναντι της και το Υπουργείο μιλάει μόνο για κόστος και για χρόνο υλοποίησης, λες και η ΜΠΕ ήρθε σε “πέτρινες πλάκες”.

Τέλος, στις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας πως η συγκεκριμένη επιλογή έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει  τη δημιουργία 6 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Δήμους Κισάμου, Σφακίων, Καντάνου Σελίνου και Αποκορώνου καθώς και όποιες άλλες μελλοντικές αντίστοιχες επενδύσεις, ο υπουργός απαντά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί ακόμα δεν έχει γίνει αίτημα σύνδεσης! Ο υπουργός νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, θεωρώντας ότι ο κόσμος της Κρήτης δεν μπορεί να καταλάβει ότι η γραμμή που έχει επιλεγεί, μειώνει το κόστος για τους μελλοντικούς επενδυτές και ότι, οι κατατεθειμένες αιτήσεις για 6 Αιολικούς Σταθμούς είναι μόνο η αρχή.

Η Περιφέρεια, παρέα με το Υπουργείο, έχουν αποφασίσει στο όνομα ενός απαραίτητου έργου, να πιάσουν “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”: και η δουλειά να γίνει και να βοηθήσουμε 2,3 φίλους επενδυτές.

 

Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι στην πλάτη του κόσμου της Κρήτης, κανένας δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Hλεκτρικό ρεύμα: Πιθανές νέες αυξήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο – Σε ρόλο… παρατηρητή ο υπουργός Ενέργειας

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών του ρεύματος για...