17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Π. Πολάκης: Συνολικά 1,260 δισ. δίνεται στο σύστημα Υγείας

Ημερομηνία:

Ποσό 1,260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 960 εκατ. μετά τον Σεπτέμβριο, δίνεται στο σύστημα Υγείας, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητά το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» και ακροάσθηκε τους κοινωνικούς φορείς.

«Έχουμε μία νομοθετική παρέμβαση με θετικό πρόσημο που δείχνει ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις για να ανακουφιστεί η κοινωνία και να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση νομοθετεί όχι μόνο με βάση τις υποχρεώσεις της, αλλά και με βάση τις ανάγκες που έχει η κοινωνία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλλοντας βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι έδωσε ήδη εντολή ο διαχειριστικός έλεγχος για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα επεκταθεί έως και το 2004, καθώς ο έλεγχος που έγινε αφορούσε την περίοδο 2012-2014.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας καταγγέλλει ότι 1,6 εκατ. ευρώ δόθηκαν παρατύπως, καθώς αφορούσε κοινωνικά μηνύματα που μεταδίδονται δωρεάν.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είχε ύψος 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβολαιοποιήθηκαν τα 4.575.000 ευρώ και πληρώθηκαν 3.026.000 (και εξ αυτών τα 1,6 εκατ. παρατύπως).

Όσον αφορά τις δαπάνες για το σύστημα υγείας ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι έως τις 30 Αυγούστου είχαν δοθεί 300 εκατ. ευρώ. «Τώρα έχει πάρει 1,025 δισ. που προβλέπονταν και θα δοθούν άλλα 60 εκατ. επιπλέον, ενώ θα δοθούν και άλλα 80 εκατ. έως το τέλος του έτους», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο ΕΣΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι «προκηρύχθηκαν 985 θέσεις. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών από τον ΑΣΕΠ τον οποίο πιέζουμε να τελειώσει γρήγορα. Είναι η πρώτη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού μετά από 6 χρόνια, μην το υποτιμούμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι άλλες 2.400 προσλήψεις «είναι στην πορεία για τον Φεβρουάριο» και ότι «σήμερα έχουν διοριστεί 368 επικουρικοί γιατροί, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί».

Για το ΕΚΑΒ είπε ότι οι 187 θέσεις είναι για τελική έγκριση από την Δημοσιονομική Μονάδα και από την επόμενη εβδομάδα μπορούν να αναλαμβάνουν υπηρεσία. «Αυτά δεν είναι παρεμβάσεις ανακούφισης του συστήματος;», αναρωτήθηκε ο κ. Πολάκης.

Για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε πως «όλοι οι πάροχοι πληρώνονται ανά μήνα όπως και στο παρελθόν, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα κάποιας αύξησης».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «θα δοθεί δυνατότητα κάλυψης των αναγκών για την εφημεριακή απασχόληση» και .ότι στον προϋπολογισμό του 2016 υπάρχουν 35 εκατ. ευρώ περισσότερα για τις εφημερίες.

«Η κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική βούληση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό το κάνει ήδη από φέτος, ενώ θα φανεί τον επόμενο χρόνο», κατέληξε ο κ. Πολάκης.

Newsroom naftemporiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ