18.8 C
Chania
Thursday, May 9, 2024

Εκκενώσαν ξανά την κατάληψη ROSA NERA – Συγκέντρωση επί των οδών Κανεβάρω – Δασκαλογιάννη

Ημερομηνία:

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στα Χανιά για την εκκένωση της κατάληψης ROSA NERA.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στα κτίρια της κατάληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 8 το πρωί και ενώ εντός της κατάληψης βρισκόταν αρκετοί άνθρωποι. Έχει υπάρξει κατάσχεση αντικειμένων ενώ 15 άτομα της συλλογικότητας έχουν προσαχθεί.

Σημειώνουμε ότι κατά την επιχείρηση δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια.

Το κτήριο της κατάληψης κτίστηκε γύρω στο 1890 από τους Tούρκους για χρήση του πασά. Ο πασάς έφυγε με την επανάσταση του 1897-8 και στο ίδιο κτήριο βρέθηκε ο πρίγκιπας Γεώργιος ως ύπατος αρμοστής ο οποίος έφυγε το 1905 με την Επανάσταση.

Επί κατοχής εγκαταστάθηκε εκεί η Κομαντατούρα και η Γκεστάπο με τα υπόγεια κελιά του κτιρίου να αποτελούν χώρο βασανιστηρίων. Επί χούντας, εγκαταστήθηκε εκεί η στρατιωτική διοίκηση και τα Ε.Σ.Α.

Το 1984 παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έκτοτε ήταν εγκαταλειμμένο για 20 χρόνια, μέχρι τον Ιούνη του 2004 που καταλήφθηκε από αναρχικούς και μετατράπηκε σε κοινωνικό χώρο.

Το κτίριο πλέον έχει μισθωθεί σε ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει ως στόχευση τη μετατροπή του σε boutique hotel. Οι σχεδιασμοί των πρυτανικών αρχών είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφού τα κτίρια θεωρούνται μεγάλης ιστορικής αξίας για την πόλη των Χανίων.

Πριν την σημερινή προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης είχε προηγηθεί και άλλη τον Σεπτέμβρη του 2020. Τότε είχαν πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις υπέρ της κατάληψης και τελικώς μετά από επιχείρηση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα κτίρια είχαν επανακαταληφθεί.

Οι υποστηρικτές της κατάληψης πραγματοποιούν συγκέντρωση επί των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω όπου βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις ενώ προαναγγέλουν και σειρά άλλων δράσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά και από συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουν.

Σημειώνουμε ότι ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία μέσα στην παλιά πόλη ενώ στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Δείτε φωτογραφίες:

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ