15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σε ρούβλια και στα κρυφά οι ελληνικές πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom έγιναν στην πραγματικότητα σε ρούβλια.

Σε παιχνίδια εντυπώσεων επιδίδεται για άλλη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση, βασιζόμενη στο δόγμα «σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία» που είχε πει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτή τη φορά επιχειρεί να πείσει ότι τα χρήματα που αποδόθηκαν στην Gazprom για προμήθεια φυσικού αερίου ήταν μόνο σε ευρώ και όχι σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει εδώ και καιρό ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας έτσι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, οι σχετικές τοποθετήσεις του Γιάννη Οικονόμου στις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών και τα δημοσιεύματα στο ΑΠΕ πήγαν… περίπατο μετά από ανάρτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RΙΑ Novosti, σύμφωνα με το οποίο οι πληρωμές έγιναν σε ρούβλια.

«Όλες οι ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν υιοθετήσει τη νέα διαδικασία πληρωμής της Gazprom και δεν θα υπάρξει διακοπή των προμηθειών», δήλωσε στο πρακτορείο που έχει την έδρα του στη Μόσχα.

«Η προθεσμία πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου είναι η 25η Μαΐου. Επομένως, είναι απαραίτητο τα χρήματα να πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό στις 23 Μαΐου. Χρειάζονται δύο ημέρες για να μετατραπούν σε ρούβλια και να μεταφερθούν χρήματα από τον έναν λογαριασμό στον άλλο. Γι’ αυτό, η πληρωμή σε ευρώ πρέπει να ληφθεί στις 23 Μαΐου», εξήγησε η πηγή.

Το τηλεγράφημα κάνει και αναφορά και στο αντίστοιχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το οποίο, η ΔΕΠΑ εξόφλησε την Gazprom για τις παραδόσεις Απριλίου σε ευρώ, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, οι ελληνικές αρχές θα αναγκαστούν να κόψουν το ρεύμα, η πηγή του Ria Novosti είπε: «Δεν θα υπάρξει διακοπή παροχής. Όλα καλά».

Διπλοί λογαριασμοί

Στις 23 Μαρτίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αν οι «μη φιλικές χώρες», στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας, δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, τότε η Μόσχα θα θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί αδυναμία πληρωμής των συμβάσεων φυσικού αερίου.

Έκτοτε η Gazprom άνοιξε λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια για τους διακανονισμούς με τους ξένους πελάτες της. Έτσι οι εταιρείες των ξένων χωρών καταθέτουν το ποσό που προβλέπει η σύμβαση, όμως την ίδια στιγμή δίνουν εντολή να μετατραπούν σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πελάτης χώρας που ανήκει στην κατηγορία των «μη φιλικών χωρών» έχει στο όνομα του δύο λογαριασμούς. Για τις ελληνικές εταιρείες, μία σε ευρώ και μία σε ρούβλια.

Άρα στην πραγματικότητα οι ελληνικές εταιρίες, παρά τα όσα διαρρέονται, πληρώνουν σε ρούβλια, παίζοντας έτσι το παιχνίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις από τις εταιρείες δεν έχουν βγει, αν κάτι θεωρείται επίσημο είναι η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου για το θέμα, ο οποίος είχε πει: «εμείς σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, το πώς αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια είναι ένα τεχνικό ζήτημα». Μόνο έτσι όμως δεν είναι. Η εν λόγω φόρμουλα βρέθηκε – και καλώς βρέθηκε – για την προμήθεια φυσικού αερίου που έχει ανάγκη η χώρα, όμως το να παλεύει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει ότι οι πληρωμές έγιναν σε ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα έγιναν σε ρούβλια, είναι κάτι το οποίο ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει.

Η θέση της Κομισιόν

Η Κομισιόν αν και στην αρχή ήταν αντίθετη στο τέχνασμα των διπλών λογαριασμών, στη συνέχεια είπε στα κράτη – μέλη εβδομάδα ότι μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

"google ad"

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη συμβουλή σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Τετάρτη.

Στη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ, η Επιτροπή επανέλαβε τη θέση της ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, εάν πληρώσουν στο νόμισμα των υφιστάμενων συμβολαίων τους και δηλώσουν ότι εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Αξιωματούχοι είπαν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η Επιτροπή δεν είχε μια πιο οριστική θέση σχετικά με το εάν οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να το κάνουν αυτό, αλλά τους συμβούλεψε να μην το κάνουν.

Με δεδομένο ότι οι συμβουλές δεν έχουν νομική βαρύτητα, επί της ουσίας μπορούν να αγνοηθούν από τις εταιρείες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...