Σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας διαγράφουν τους “αιώνιους φοιτητές” εκτός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης!

Κανένα σχόλιο

Στα πανεπιστήμια όλης της χώρας προχωρούν οι διαγραφές των “αιώνιων” φοιτητών. Σε όλα τα πανεπιστήμια; Όχι σε όλα, γιατί υπάρχει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μετά από απόφαση της Συγκλήτου του, και προασπίζοντας τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα αποφάσισε να μην προχωρά σε διαγραφές παρά μόνο με τη θέλησή των φοιτητών.

Τη στιγμή που πάνω από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές διεγράφησαν από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, και με την εκκαθάριση να συνεχίζεται με τον συνολικό αριθμός των διαγραφόμενων φοιτητών να αναμένεται να φτάσει τους 150.000 στους επόμενους μήνες, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βλέπουν αλλιώς τα πράγματα, βάζουν ακόμα μπροστά τον κοινωνικό χαρακτήρα των σπουδών τονίζοντας ότι “οι βίαιες αποφάσεις δεν βοηθούν και ειδικά σε συνθήκες ύφεσης”.

"Sponsored links"

Τονίζουν ότι το ζητούμενο δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές αλλά “να μπορούν τα Πανεπιστήμια να λειτουργουν με αξιοπρεπείς προϋπολογισμούς”. Εκεί θα ήθελαν “τη βίαιη παρέμβαση της πολιτείας και του Υπουργείου”.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι φοιτητές, σύμφωνα πάντα με το μητρώο τους, έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης, οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές, έχουν ήδη λάβει την ειδοποίηση με την οποία καλούνται ουσιαστικά να δώσουν το «στίγμα» αν επιθυμούν να συνεχίσουν ή όχι τις σπουδές τους.

Έτσι, αρκετοί είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στις εν λόγω ειδοποιήσεις και προχωρούν σε επικαιροποίηση της εγγραφής τους στο τμήμα στο οποίο φοιτούν, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός εξέφρασε την επιθυμία να διαγραφεί με γραπτό αίτημά του προς το Πανεπιστήμιο, όπως και έγινε.

Όπως τόνισε ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Χουρδάκης, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 300 συνολικά φοιτητές. Μάλιστα, ο κ. Χουρδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη λογική της οριζόντιας διαγραφής τονίζοντας πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και πως ορισμένοι φοιτητές καλούνται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους απόρροια των οικονομικών ή οικογενειακών συνθηκών τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ειδικές κατηγορίες νέων, τους λεγόμενους “Needs” όπως αναφέρθηκαν οι νέοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Χουρδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Η απόφαση της Συγκλήτου, του Ανώτατου οργάνου του πανεπιστημίου Κρήτης είναι ότι δεν διαγράφεται κανένας φοιτητής παρά μόνο με τη θέλησή του, αν ο ίδιος δηλαδή επιθυμεί με γραπτό αίτημά του να διαγραφεί. Εμείς δεν έχουμε διαγράψει κανέναν φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα των φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Βεβαίως έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι φοιτητές από τη διοίκηση ότι εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα πρέπει να κάνουν εγγραφές και πάρα πολλοί φοιτητές έχουν ανταποκριθεί σε αυτό.

Υπάρχουν όμως και φοιτητές οι οποίοι μόνοι τους με γραπτό αίτημά τους έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους. Είναι ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών γύρω στους 200-300. Υπάρχουν φοιτητές που αναγκάστηκαν λόγω δυσμενών συνθηκών ή οικογενειακών προβλημάτων χωρίς τη θέλησή τους να βρεθούν για πολλά χρόνια εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και αυτούς δεν μπορείς να τους τιμωρήσεις.

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο που είχε γίνει από το τμήμα πολιτικής επιστήμης, ο προβληματισμός, θα έλεγα, διαφοροποιήθηκε όσων αφορά αυτήν την ομάδα των φοιτητών οι οποίοι δεν απεκλήθησαν από τον Πρύτανη ούτε αιώνιοι, ούτε λιμνάζοντες αλλά φοιτητές οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους βρέθηκαν εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης και εκτός εργασίας. Είναι οι λεγόμενοι νέοι needs».

«O ρόλος του πανεπιστημίου δεν είναι να τιμωρεί»

"Sponsored links"

Αναφερόμενος στον ρόλο του Πανεπιστημίου, ο κ. Χουρδάκης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο δεν καλείται να «τιμωρήσει» τους φοιτητές που ξεπερνούν το προβλεπόμενο χρόνο των σπουδών τους, αναφέροντας μάλιστα πως αρκετοί είναι εκείνοι οι φοιτητές που μετά από διακοπή των σπουδών τους επέστρεψαν στα φοιτητικά έδρανα για να πάρουν το πτυχίο τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουρδάκης επεσήμανε: «Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που επέστρεψαν και πριν από τον νόμο αυτό για αν συνεχίσουν τις σπουδές τους γιατί οι λόγοι εξαλείφθηκαν και με αυτήν την έννοια επέστρεψαν στα φοιτητικά έδρανα για να πάρουν το πτυχίο τους. Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν πρέπει να το βάλουμε σε μια λογική ημερομηνίας λήξης, δεν είναι σε αυτή τη λογική, είναι το μόνο αγαθό που μας έχει μείνει, ας το διαφυλάξουμε. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου δεν είναι να τιμωρεί, είναι να βλέπει, να προσπαθεί να επιλύει τα προβλήματα και να βρίσκεται κοντά στους φοιτητές και στους διδάσκοντες. Ένα πανεπιστήμιο έχει και έναν ανθρωπιστικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Οι βίαιες αποφάσεις δεν βοηθούν και ειδικά σε συνθήκες ύφεσης. Το μέγα θέμα για εμάς είναι να μπορούν τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσεις με αξιοπρεπείς προϋπολογισμούς. Εκεί θέλω τη βίαιη παρέμβαση της πολιτείας και του Υπουργείου».

Με πληροφορίες από lifo.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live