Κυδώνι γλυκό
Ένα κιλό και οκτακόσια γραμμ. κυδώνια, δύο κιλά ζάχαρη , 3 φλιτζάνια νερό, 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη, λίγο λεμόνι, αρμπαρόριζα, αμύγδαλα.
Η ζάχαρη με το νερό πρέπει να έχει αρχίσει να βράζει και ρίχνομε αμέσως τα κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε οδοντογλυφίδα. Αμέσως και το λεμόνι. ξαφρίζομε και πλένομε καλά 5-6 κλαδάκια αρμπαρόριζα και το ρίχνομε μέσα. Προς το τέλος και τ’ αμύγδαλα.
Αχλάδι γλυκό
Ενάμιση κιλό αχλάδια, ένα κιλό ζάχαρη, χυμό λεμονιού, 2 βανίλιες, 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό.
Διαλέγομε μέτρια αχλάδια όχι πολύ γινωμένα και μέτρια στο μέγεθος. Με ειδικό μαχαιράκι αφαιρούμε τα κουκούτσια σχηματίζοντας στο κέντρο μια τρύπα και τα ρίχνομε στο νερό στο οποίο έχουμε στύψει λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τα βάζομε μετά σε κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά για να βράσουν όλα μαζί και να μαλακώσουν καλά τα αχλάδια. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνομε το γλυκό να σταθεί 24 ώρες. Ξαναβράζομε τότε προσθέτοντας το λεμόνι και αφήνομε το γλυκό να δέσει κανονικά. Προσθέτομε βανίλια και αφήνομε να κρυώσουν. Τοποθετούμε σε στεγνά αποστειρωμένα βάζα.