21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

FAR: Επιδόρπιο από τη Βρετάνη:

Το γλυκό FAR είναι ένα επιδόρπιο δημοφιλές σ’ όλη τη Βρετάνη, παρ’ όλο που αρχικά ήταν ένα παρασκεύασμα αλμυρό. Έβραζαν αυτό το χυλό από σιτάλευρο ή καλαμποκάλευρο και τον σερβίριζαν με κρέατα ή λαχανικά. Σήμερα παρασκευάζονται πολύ πιο συχνά γλυκά FAR, σκέτα γύρω από την περιοχή Saint Polede-Leon,  γεμιστά με ξερές σταφίδες μουλιασμένες σε ρούμι στην  Brest, ή με ξερά δαμάσκηνα, που είναι τα πιο διαδεδομένα στην περιοχή  Quiberon.

Υλικά: 500 γραμμ. φρέσκο γάλα, 100 γραμμ. αλεύρι, 150 γραμμ. ζάχαρη, 5 αυγά, 180 γραμμ. δαμάσκηνα απύρηνα, 30 γραμμ. ρούμι.

Εκτέλεση: Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε πολύ ζεστό τσάι να μουλιάσουν για  να φουσκώσουν για μια ώρα. Τα στραγγίζουμε καλά σ’ ένα σουρωτήρι. Μέσα σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ενσωματώνουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας μ’ ένα σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα. Τέλος αρωματίζουμε με το ρούμι. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ή ατομικά σκεύη, τα βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά, αδειάζουμε μέσα το μίγμα και απλώνουμε στην επιφάνεια τα δαμάσκηνα ολόκληρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210ο C για 10 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170ο C και ψήνουμε για 35 λεπτά ακόμη.

Τούρτα με φρούτα:

Παντεσπάνι: Έξι μεγάλα αυγά. Ενάμιση φλιτζάνι αλεύρι, ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη, δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο όψη λεμονιού.

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα ασπράδια, βάζομε τη ζάχαρη, μετά τους κρόκους και κτυπάμε το χυμό μέχρι να πήξει. Το ανακατεύουμε και βάζουμε το αλεύρι και την όψη. Σε βουτυρωμένο ταψί και μέσα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα για να βγει εύκολα.
200 βαθμοί περίπου για μισή ώρα. Σιρόπι ένα και ένα και περιχύνουμε μια γκαρνί χτυπημένη και στο ψυγείο. Μια στρώση παντεσπάνι μια σαντιγί μια φρούτα (ακτινίδια και μπανάνες κομπόστα ροδάκινο πορτοκάλι). Μια παντεσπάνι, μια σαντιγί μια φρούτα.

Γλυκό ψυγείου:

Στον πάτο της φόρμας ή ταψιού σαβαγιάρ βουτηγμένα σε γάλα και κονιάκ ή λικέρ. Κόβουμε μια κομπόστα κομματάκια και το βάζουμε από πάνω. Χτυπάμε γάλα εβαπορέ που το έχουμε στην κατάψυξη 7-8 ώρες με τρία τέταρτα φλιτζάνια ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει μαρέγκα.

Διαλύουμε ένα ζελέ ανανά ή λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το ρίχνουμε μέσα στην μαρέγκα και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα σαβαγιάρ. Ψυγείο – αμύγδαλα.

Λεμονόπιτα:

Υλικά για φύλλο: 300 γραμμ. αλεύρι, 100 γραμμ. άχνη, 1 αυγό, 200 γραμμ. βούτυρο

Για γέμιση: 250 γραμμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, 500 γραμμ. ζάχαρη, 5 χυμό από λεμόνια, 2 ξύσμα από λεμόνια, 10 αυγά, 190 γραμμ. βούτυρο, ζάχαρη άχνη.

"google ad"

Εκτέλεση: Ρίχνουμε αλεύρι, μετά βούτυρο τα ζυμώνουμε, ρίχνουμε αυγό, και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μετά αφήνουμε την ζύμη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για κρέμα: Αλέθουμε το αμύγδαλο στο  μίξερ, ρίχνουμε ζάχαρη, ξύσμα λεμονιών, ρίχνουμε αυγά, λεμόνια, βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί με στεφάνι να πάει και στο τοίχωμα του ταψιού. Βάζουμε μέσα στην κρέμα την τοποθετούμε στο φούρνο για 60 λεπτά σε 180ο. Το αναποδογυρίζουμε , το ρίχνουμε σε επίπεδο πιάτο και το πασπαλίζουμε με άχνη, για να την καραμελώσουμε την τοποθετούμε όλη μαζί στο φούρνο για λίγο.

Τούρτα σοκολάτα ψυγείου:

Εξακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τριακόσια γραμμάρια κουβερτούρα, ένα κουτί σαντιγί σοκολάτα, τέσσερα αυγά, οκτώ κουταλιές ζάχαρη, μια φλιτζάνα σιμιγδάλι, λίγο γάλα, λίγο κονιάκ.

Χτυπάμε τα αυγά μαρέγκα με δύο κουταλιές ζάχαρη. Διαλύουμε τη σοκολάτα σε σιγανή φωτιά με λίγο γάλα. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με την σοκολάτα. Χτυπάμε τους κρόκους με έξι κουταλιές ζάχαρη και τους ανακατεύουμε στην λεκάνη με τ’ άλλα υλικά. Μια στρώση σαβαγιάρ, μια στρώση από το μίγμα, μια στρώση σαβαγιάρ, μια στρώση από το μίγμα, μια στρώση σαβαγιάρ και μετά από πάνω Αλσατόπ σοκολάτα. Βάζουμε χονδροκοπανισμένα αμύγδαλα από πάνω και ψυγείο.

Τούρτα Νες καφέ:

Μια Ερμόλ, ένα γάλα ζαχαρούχο, διακόσια πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα, επτακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τέσσερα φλιτζάνια νερό, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δώδεκα κουταλάκια κακάο, έξι κουταλάκια Νες καφέ, ένα ποτηράκι κονιάκ.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί. Χτυπάμε πολύ καλά την Ερμόλ και προσθέτουμε το γάλα και την κουβερτούρα κρύο. Κάνουμε σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά και βρέχουμε τα σαβαγιάρ πριν τα στρώσουμε. Εναλλάξ σαβαγιάρ, μίγμα σοκολάτας.

Τούρτα σοκολάτα (2):

Χτυπάμε μαρέγκα, δύο ασπράδια με μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη. Την βγάζουμε από το μίξερ και βάζουμε σε αυτό δύο κουτιά σαντιγί και τεσσεράμισι κουταλιές ζάχαρη. Αφού χτυπηθούν καλά ρίχνουμε μέσα την μαρέγκα στην σαντιγί. Αφού και αυτά χτυπηθούν καλά, ρίχνουμε χτυπώντας συνέχεια την λιωμένη κουβερτούρα. Το παντεσπάνι το βρέχουμε με γάλα και κονιάκ.

Πριν στρώσουμε την κρέμα πάνω στην τούρτα στην επιφάνεια βάζουμε σιρόπι σοκολάτα που φτιάχνουμε με λιωμένη σοκολάτα που την αραιώνουμε με γάλα μέχρι να ρευστοποιηθεί . Από πάνω  βάζουμε καραμελωμένα αμύγδαλα και ξυσμένη – κουβερτούρα τετρακόσια γραμμάρια.

Τούρτα Μανταρινιού:

Μισό κιλό μπισκότα σαβαγιάρ, μια φλιτζάνα τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα, μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή  βιτάμ, δυο φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, τέσσερα αυγά, δύο κουταλιές ξύσμα μανταρινιού. Δουλεύετε το βούτυρο.

Προσθέτετε ένα ένα τους κρόκους των αυγών και εξακολουθείτε το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό. Χτυπάτε τα ασπράδια με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη άχνη να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο βούτυρο εναλλάξ με τα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά για το τέλος).

Αφού ετοιμαστεί η κρέμα, βουτάμε ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο χυμό μανταρινιών και τα στρώνετε. Απλώνετε πάνω στα σαβαγιάρ την μισή κρέμα. Στρώνετε δεύτερη σειρά σαβαγιάρ βουτώντας τα στον χυμό μανταρινιών. Σκεπάζετε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Την πασπαλίζετε με αμύγδαλα και ψυγείο.

Τούρτα λεμόνι (φοβερή!):

Πέντε αυγά, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικη, δύο φλιτζάνες τσαγιού νερό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, επτά κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι, τέσσερις κουταλιές σούπας κορν – φλάουρ, τρεις κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού νερό μισό λεμόνι χυμό, τετρακόσια γραμμάρια κρέμα γάλακτος, ένα ταψί διάμετρο 27 εκατοστά.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα στο μίγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σαράντα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κόρν φλάου, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύομαι. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και σιγά – σιγά τους κρόκους – ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμόνι και το νερό για πέντε λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά σαντιγί. Στρώνουμε σε πιατέλα το ένα φύλλο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι απλώνουμε την μισή κρέμα τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι απλώνουμε την μισή κρέμα τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και βάζουμε πάνω την σαντιγί, γαρνίρουμε με γλυκό λεμόνι ή περγαμόντο. Μένει μια μέρα στο ψυγείο και την τρώμε ! Μμμμ ! Πολύ ωραίο!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...