Κουλουράκια διάφοραΑ Αρτυμένα
1) Κουλουράκια μελιού:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 400 γραμμ. ζάχαρη, 500 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 200 γραμμ. γάλα, 50 γραμμ. μέλι, 1 κουταλάκι του καφέ μπέικινγκ πάουντερ
2) Κουλουράκια πορτοκαλιού:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 500 γραμμ. βούτυρο, 350 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 3 αυγά, 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ – 1 βανίλια, 2 πορτοκάλια μέτρια λιωμένα (εκτός της φλούδας) στο μπλέντερ (όχι στυμμένο).
3) Κουλουράκια βανίλιας:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 300 γραμμ. ζάχαρη, 300 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 1 κουταλάκι αμμωνία, 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ, 250 γραμμ. γάλα, 2 βανίλιες
4) Κουλουράκια αλμυρά:
1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι βούτυρο, 1 ποτήρι ελαιόλαδο ελαφρύ ή αραβοσιτέλαιο, 1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο, αλεύρι όσο πάρει.
Β Νηστίσιμα (και διαίτης)
1) Κουλουράκια καρότου:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 250 γραμμ. περίπου καρότο ψιλοτριμμένο, 400 γραμμ. ελαιόλαδο ελαφρύ, 250 γραμμ. περίπου κρασί λευκό
2) Κουλουράκια κρασιού:
1 κιλό αλεύρι αλέσεως, 300 γραμμ. ελαιόλαδο ελαφρύ, 150 γραμμ. περίπου κρασί λευκό, 300 γραμμ. νερό (περίπου), μια πρέζα αλάτι, 20 γραμμ. μαγιά, 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη, 2 φλιτζανάκια του καφέ καλαμποκάλευρο, λίγο γλυκάνισο ή 1 βανίλια για άρωμα (προαιρετικώς)
3) Κουλουράκια μελιού:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, ½ ελαιόλαδο ελαφρύ, 200 γραμμ. μέλι περίπου, 100 γραμμ. ζάχαρη, 200 γραμμ. περίπου χυμός πορτοκαλιού, 1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ, 1 κουταλάκι κοφτό σόδα, 1 κουταλάκι κοφτό κανέλλα σκόνη, ξύσμα λεμονιού, 1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ, νερό όσο πάρει η ζύμη ή ανάλογο μούστο (εις εποχήν φθινοπώρου) ή μισό νερό, μισό μούστος ή αραιωμένο πετιμέζι, σουσάμι.
Σημείωση: Τα κουλουράκια διαίτης γίνονται και αλάδωτα (για την περίοδο της Μεγ. Τεσσαρακοστής). Αντικαθιστούμε το λάδι με ανάλογο ταχίνι. Ζυμώνονται και πλάθονται σε διάφορα σχήματα (κοτσίδες, σμυρναίικα, στρογγυλά κλπ) όπως σε όλες τις συνταγές κουλουριών. Ψήνονται σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30’ περίπου.