21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στα Χανιά εντοπίστηκε το πρώτο κρουσμα της Όμικρον, όμως θα υπάρχουν κι άλλα – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα

Να μην ανησυχούν οι Κρητικοί για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σημείωσε, από τα Χανιά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουρδάκη.

Η διοικήτρια επανέλαβε ότι ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ελλάδα παραμένει σε καλή κλινική κατάσταση στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών και απηύθυνε έκκληση σε όλους να ακολουθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Η κ. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείριση του περιστατικού από τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι “κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα”.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Πώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο άνδρας αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική και έκανε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα επέστρεψε στα Χανιά και είχε ήπια συμπτώματα της νόσου και κάθε ημέρα έκανε rapid test τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Στις 29 Νοεμβρίου το τεστ βγήκε θετικό. Ακολούθησε έλεγχος PCR σε ιδιωτική κλινική των Χανίων, που έδειξε ότι χρειαζόταν γονιδιακός έλεγχος για τη μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί (2/12), επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και οι επαφές του, το οικογενειακό περιβάλλον του, οι οποίες είναι αρνητικές μέχρι στιγμής. “Είμαστε σε επιφυλακή”, σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Τι δήλωσε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας που εντόπισε τη ματάλλαξη

Όπως δήλωσε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, που εντόπισε στο εργαστήριο την πρώτη εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, το γεγονός δεν ενυτπωσιάζει και ήταν αναμενόμενο.

"google ad"

“Δεν μας εξέπληξε, από τη στιγμή που το στέλεχος αυτό που φαίνεται πως κυκλοφορεί εδώ και αρκετές μέρες ίσως και εβδομάδες και έχουμε αρκετούς ταξιδιώτες από την περιοχή που είναι το επίκεντρο της παραλλαγής, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε εμάς”, ανέφερε. Όπως σημείωσε ο άνδρας που έφτασε στα Χανιά από την Νότια Αφρική δεν είχε συμπτώματα πριν ταξιδέψει, ενώ και μετά την άφιξή του έκανε rapid test το οποίο ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας νοσεί ήπια, ωστόσο ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως είναι νωρίς για να ξέρει κανείς την εξέλιξη της νόσησης, καθώς σήμερα διανύουμε την τρίτη ημέρα από τη διάγνωση.

“Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να το εντοπίσουμε ως ύποπτο και να προχωρήσουμε στην ανάλυση του γονιδιώματος”, ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζοντας πως πρόκειται για έναν χρόνο – ρεκόρ για την Ελλάδα στην ανάλυση του δείγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι επαφές του ασθενή 0 υποβάλλονται συνεχώς σε test και μέχρι στιγμής όσα δείγματα έχουν φτάσει στο εργαστήριο κλινικής ιολογία είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει διασπορά και οι επαφές του άνδρα θα υποβληθούν σε επανέλεγχο τις επόμενες μέρες.

Τζανάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι “μπορεί ο ασθενής να βρέθηκε θετικός στην μετάλλαξη όμικρον και να φαίνεται πως στην Κρήτη βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όμως αυτό οφείλεται και στο εργαστήριο καθώς αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα στην χώρα και δεν αποτελεί έκπληξη που εντόπισε γρήγορα το κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον.

Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα στην χώρα και θα έχουμε νέα τις επόμενες ημέρες”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...