Μπορεί στο νοσοκομείο Χανίων να δίνονται λεφτά για να φτιαχθούν τα πατώματα, όμως δε δίνονται λεφτά για τις τόσο αναγκαίες προσλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο Χανίων να υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μετατρέπεται σε “παράρτημα του Ηρακλείου”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Γεωργακάκης.

Η πίεση που ασκείται στο υπάρχουν προσωπικό είναι τεράστια, νέες προσλήψεις δε γίνονται και όλο αυτό έχει μεγάλες συνέπειες και στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται. Όλα αυτά αποτελούν μόνο τμήμα των πολλών καταγγελιών που έγιναν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου στο αμφιθέατρο “Κωστής Νικηφοράκης” του νοσοκομείου Χανίων.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων κ. Γραμματικοπουλος δήλωσε ότι πυλώνες λειτουργιας όλων των νοσοκομείων του κόσμου είναι η Παθολογική και η Χειρουργική Κλινική με τις άλλες ειδικότητες ουσιαστικά να λειτουργούν επικουρικά. Όμως, όπως σημειώνει, στο νοσοκομείο Χανίων “και οι δύο αυτές ειδικότητες βρίσκονται προ κατάρρευσης”, που σημαίνει ότι “προσπαθούμε να τεντώσουμε, να κλωνοποιήσουμε, να μετακινήσουμε γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να κάνουν τη δουλειά αυτών που δεν υπάρχουν, αυτών που θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί, αυτών που θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί”.

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, αντί η 7η ΥΠΕ να αναγνωρίσει το πρόβλημα, η διοίκησή της θεωρεί ότι το Νοσοκομείο Χανίων έχει πολλούς παθολόγους αφού υπάρχει κάποιοι που βρίσκονται σε άλλα τμήματα:

“Δεν ξέρω αν αναρωτήθηκε -ο κ. Υποδιοικητής αν κατάλαβα το είπε, συγχωρέστε με αν κάνω λάθος- ότι αυτοί οι δύο παθολόγοι που βρίσκονται σε άλλα τμήματα τα κρατάνε όρθια. Είναι ένας συνάδελφος στη Νευρολογική κι ένας συνάδελφος στην Ογκολογική, που κρατάνε δύο άλλες Κλινικές λειτουργικές. Και δεν προσλαμβάνουμε με ποια δικαιολογία; Ότι δεν υπάρχουν λεφτά; Ότι εμείς ζητάμε κόσμο, αλλά αυτός δεν έρχεται; Γιατί δεν έρχεται; Ένας επιμελητής Β’ που θα διοριστεί σήμερα καλείται να έρθει στα Χανιά, να πληρώσει ένα ενοίκιο της τάξεως των 500-600 ευρώ και με τα υπόλοιπα 600 ευρώ, διότι 1.200 ευρώ θα πάρει στο χέρι του, να αναθρέψει μια οικογένεια και να ζήσει. Αστειευόμαστε τώρα… Ψάχνουμε, μάλλον, για ανόητους και όχι για ευφυείς ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν. Ο ρομαντισμός είναι πάρα πολύ ωραίος και μας έχει κρατήσει στα νοσοκομεία όλο αυτό το διάστημα, αλλά κάπου υπάρχει και η πραγματικότητα που προσγειώνεται στην τσέπη μας, που προσγειώνεται στην καθημερινή μας ζωή».

Ακολούθως ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων τόνισε ότι αντί να δοθεί λύση αποφασίστηκε (δίχως την ύπαρξη κάποιου επίσημου χαρτιου) η συλλειτουργία των Χειρουργικών Κλινικών!

“Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς καλούνται να διαχειριστούν τον διπλάσιο όγκο κρεβατιών με τους ίδιους και λιγότερους γιατρούς. Αύριο – μεθαύριο, δεν είναι απίθανο να το ακούσουμε και για τους παθολόγους. Οι παθολόγοι, που θα έπρεπε να είναι πλήρεις στο προσωπικό τους, έχουν απομείνει 3 στη Β’ Παθολογική, με τη μία συνάδελφο να καλύπτει και τη μία COVID Κλινική, τις COVID Κλινικές να τις καλύπτουν οι πνευμονολόγοι, γιατί δεν έχουμε επάρκεια σε παθολόγους, για να απαλλάξουμε τους πνευμονολόγους και να λειτουργήσουν την Πνευμονολογική Κλινική. Από την άλλη, κάνουμε αλχημείες με τους αναισθησιολόγους μας, γιατί μας περισσεύουν να στέλνουμε και αλλού”

Ο κ. Γραμματικόπουλος μη μπορώντας να εξηγήσει τους λογους για όλα αυτά που συμβαίνουν καταλήγει ότι το μόνο που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι κάποιοι “δεν θέλουν να δουλέψει το Σύστημα Υγείας. Κάποιοι θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί, να τελειώνει” για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα προς όλους τους Χανιώτες:

“Πραγματικά, τι θέλετε; Για ποιο λόγο ψηφίζετε αυτούς που ψηφίζετε; Πάρτε τους ένα τηλέφωνο και ρωτήστε τους. Αν νομίζουν ότι βγαίνουν τα νούμερα, ας έρθουν εδώ πέρα, να μιλήσουν μαζί μας, να τους εξηγήσουμε εμείς ποια είναι τα πραγματικά νούμερα, γιατί μπορεί να έχουν άγνοια. Στα χαρτιά φαίνονται όλα πολύ όμορφα, αλλά ας δούμε την πραγματικότητα. Σας καλούμε για πολλοστή φορά, γιατί ο κόσμος θα φύγει. Ακούω καθημερινά συναδέλφους που λένε: “εγώ θα παραιτηθώ, δεν αντέχω άλλο έτσι”. Και δεν έχω λόγια να τους πω. Λέω, “ναι, καλά θα κάνεις, παραιτήσου”. Διότι όταν παραιτηθούμε όλοι μαζί και μείνει ένα κενό ντουβάρι αυτό εδώ το νοσοκομείο, θα δούμε τότε ποια νούμερα θα βγαίνουν και ποια θα είναι η πραγματικότητα. Διότι είμαστε άνθρωποι και θέλουμε κι εμείς να ζήσουμε».

Στο ίδιο μηκος κύματος και οι καταγγελίες του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων κ. Γεωργιακάκη, ο οποίος είπε ότι “τα τελευταία τρία χρόνια το Νοσοκομείο μας, αντί να δυναμώνει και να στελεχώνεται και λόγω covid, βλέπουμε ότι τείνει να γίνει Κέντρο Υγείας. Σε λίγο θα είμαστε ένα παράρτημα του Ηρακλείου”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιακάκη το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζουν οι Χειρουργικές Κλινικές:

“Με την αποχώρηση δύο διευθυντών, οι οποίοι έκαναν εξαιρετικό έργο στη Β’ Χειρουργική, βρισκόμαστε αντιμετωποι με μία συλλειτουργία – έτσι βαφτίζεται από τη Διοίκηση – έτσι το “χρυσώνουμε”, δεν τη λέμε συνένωση Κλινικών- συρρίκνωση του Νοσοκομείου μας.

Οι Παθολογικές έχουν καταρρεύσει. Έχουν καταρρεύσει με τις εφημερίες, έχουν καταρρεύσει με τις απουσίες και τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η Β’ Παθολογική έχει μείνει με 3 ειδικευμένους γιατρούς. Σε λίγο θα πάμε κι εκεί μάλλον σε συλλειτουργία. Έχουμε πάρει γιατρούς, τους έχουμε κάνει λάστιχα, τους χρησιμοποιούμε σε δέκα πόστα».

Τραγική η κατάσταση και στην Παιδιατρική Κλινική αφού σύμφωνα με τον κ. Γεωργιακάκη και εκεί από την 1η Δεκεμβρίου υπήρξαν 5 αποχωρήσεις – παραιτήσεις ειδικευόμενων γιατρών “επειδή δεν αντέχουν”:

"google ad"

“Παραιτούνται τα παιδιά επειδή δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας, τον μισθό που παίρνουν, τις εφημερίες που καλούνται να κάνουν”.

Το ίδιο ισχύει και στην Ορθοπεδική Κλινική, όπως σύμφωνα με τον κ. Γεωργιακάκη έχασε ένα εξαίρετο γιατρό, τον κ. Κωνσταντουλάκη. Είπε χαρακτηριστικά:

“Καταφέραμε και δεν τον κρατήσαμε. Ζητούσε ο άνθρωπος κάποια ελάχιστα πράγματα. Τι ζητούσε; Μια γραμματέα και μια περιποίηση του χώρου. Ο άνθρωπος δεν άντεξε, παραιτήθηκε. Φεύγει ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής. Συνταξιοδοτείται. Φεύγει και ο κ. Κουλουρίδης. Συνταξιοδοτείται. Τι έχει φροντίσει η Διοίκησή μας να κάνει γι’ αυτά; Έχει προκηρύξει τις θέσεις; Τις θέσεις των χειρούργων που φύγανε, τις θέσεις των γυναικολόγων που φεύγουνε; Τι έχει κάνει η Διοίκησή μας; Τώρα τρέχει να προλάβει;”

Ο κ. Γεωργιακάκης ενημέρωσε επίσης ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει αναισθησιολόγους στο νοσοκομείου Ρεθύμνου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ιατροί του υποστελεχωμένου νοσοκομείου Χανίων να κάνουν εφημερίες του νοσοκομείου Ρεθύμνου!

Προβλημα με τις εφημερίες υπάρχει και στην Ψυχιατρική Κλινική και το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο όταν προχωρήσει το έργο από τη δωρεά Μαλινάκη.

Σημαντικά ζητήματα και στην Ογκολογική Κλινική όπου δύο ογκολόγοι έχουν φτάσει στα οριά τους τη στιγμή που αν και έχουν προκηρυχθεί θέσεις δεν βρίσκονται γιατροί: “Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν κάνουμε ελκυστικό τον τρόπο να βρεθούν γιατροί. Και οι μισθοί και οι συνθήκες”, είπε ο κ. Γεωργιακάκης.