Συνεχίζει να συγκλονίζει η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας – Τι λένε από το νοσοκομείο – Τι θα δείξουν τα τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα

Κανένα σχόλιο

Το χρονικό της υπόθεσης και η τραγική έκβασή της ξεδιπλώνονται μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκτελούντες χρέη διοικητή κ. Ευθύμης Καρακώστας και κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης.

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, μετά την παρέλευση περίπου 15 λεπτών και η ασθενής αφυπνίσθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για το λόγο αυτό εκρίθη απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της» αναφέρεται.

Oι προσπάθειες από ομάδα Αναισθησιολόγων, Καρδιολόγων και Εντατικολόγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεσες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε όμως ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Εκεί συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. «Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε προσωρινά ότι απέδωσαν διότι η ασθενής βελτιώθηκε με αποκατάσταση καλής αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης του αίματος.

"Sponsored links"

Δυστυχώς η βελτίωση ήταν παροδική και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα 03:30 της 29ης /12) παρουσίασε αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως βραδυκαρδία – ασυστολία» περιγράφονται οι τελευταίες ώρες της νοσηλείας και της ζωής όπως αποδείχτηκε του παιδιού. «Έγινε άμεση έναρξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για περίπου δύο ώρες αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Την Τρίτη 29/12/2015, στις 05:50 το πρωί, απεβίωσε θήλυ νήπιο τεσσάρων (4) ετών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείες Παίδων του ΠΑΓΝΗ» είναι ο επίλογος της νοσηλείας της Μελίνας Παρασχάκη.

Και όπως το βίωσε ο πατέρας

Ο κ. Παρασχάκης, περίγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησαν με την σύζυγό του έξω από το χειρουργείο του Βενιζελείου στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου.

«Βγήκε ο γιατρός που έκανε την επέμβαση στη Μελίνα και παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου μου είπε: «Έγινε η εγχείρηση, διήρκεσε 15 λεπτά, όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Προσπαθήσαμε να το ξυπνήσουμε, έκανε δύσπνοια, βρογχόσπασμο”, μου είπαν. Προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε αλλά δεν ξυπνάει». Τη στιγμή εκείνη τον διέκοψα και τον ρώτησα όπως κάθε γονέας θα ρωτούσε πρωτίστως: «Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου αυτή τη στιγμή;».

Η απάντηση του χειρουργού ότι «Δεν έχουμε ένδειξη ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού αυτή τη στιγμή αλλά για την ασφάλεια του θα μεταφερθεί στην ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ». Συνεχίζοντας την επώδυνη περιγραφή ο πατέρας του άτυχου κοριτσιού λέει ότι «μπαίνοντας στον προθάλαμο του χειρουργείου, τους έβλεπα όλους να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ΕΚΑΒ έφθασε με κάποια καθυστέρηση, την οποία παρ’ όλη τη φουρτούνα μου, τη δικαιολογούσα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων, ότι δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα. Το σεβάστηκα γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να είχα μπει μέσα και να τα διαλύσω όλα. Εγώ με τα μάτια μου είδα τις νοσοκόμες να κλαίνε μέσα… Εσάς τι σας λέει αυτό; Προς τιμήν του γιατρός του Βενιζελείου κατά τη μεταφορά του παιδιού στο ΠΑΓΝΗ έτρεχε με το τζιπ του σαν τρελός. Νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι πέρασε φανάρι με κόκκινο. Έβαλε τη ζωή του σε κίνδυνο. Εγώ που ήμουν ο πατέρας του παιδιού, δεν μπορούσα να τον προλάβω…».

Τι θα δείξουν τα τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα

Η τελευταία πράξη έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου ο ιατροδικαστής του ΕΣΥ κ. Ξενοφών Μάντακας και η τεχνική σύμβουλος που όρισε η οικογένεια Παρασχάκη, κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη, διενήργησαν τη νεκροψία. Τα ευρήματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων (ιδίως τυχόν αλλοιώσεις των ζωτικών οργάνων) που αναμένονται περί τα μέσα του μήνα, εκτιμάται ότι θα φωτίσουν αρκετά από τα σημεία της μοιραίας διαδρομής του 4χρονου παιδιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα αίτια του θανάτου του άτυχου παιδιού μπορεί να κρύβονται στον προεγχειρητικό έλεγχο ή στη διαδικασία της νάρκωσης. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται πχ προβλήματα καρδιολογικά ή αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενή.

Μπορεί πχ κάποιο παιδί να έχει παθολογικό υπόβαθρο το οποίο δεν γνωρίζουν οι γονείς του, αλλά μέσα από το σωστό έλεγχο να τεθεί διάγνωση και αντιμετώπιση. Τυχόν τέτοιο εύρημα διαμορφώνει διαφορετικά και τη χορήγηση της νάρκωσης στον ασθενή. Επίσης, πολύ σημαντική είναι όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία της αναισθησίας – η προετοιμασία για τη νάρκωση όπως και η ανάνηψη, το σωστό «ξύπνημα» του ασθενή κρύβουν συχνά ιατρικά λάθη όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.

"Sponsored links"

Εάν πχ δεν υπολογιστεί σωστά ο χρόνος που απαιτείται για «καταναλωθούν» από τον οργανισμό του ασθενούς όλες οι ουσίες που χορηγούνται για τη νάρκωση και ο γιατρός τον αποσωληνώσει νωρίτερα, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και μοιραίο διότι τα μυοχαλαρωτικά που έχει λάβει δεν θα του επιτρέπουν να αναπνεύσει, και να προκληθεί βρογχόσπασμος και στη συνέχεια καρδιακή ανακοπή.

Σε ό,τι αφορά την 4χρονη, η κατάσταση περιπλέκεται και μετά την ανακοπή. Διότι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανάταξη έπειτα από μία καρδιακή ανακοπή είναι σημαντική ιατρική πράξη η οποία συσχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί, τον χρόνο στον οποίο αντέδρασαν κοκ, στοιχεία που επίσης θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του ιστολογικού ελέγχου.

protothema.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live