14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ξαναβγαίνει «μπροστά» ο Τσίπρας, με «πυρά» για τις κυβερνητικές ευθύνες και προτάσεις για τα τρένα

Ημερομηνία:

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ προκειμένου να αποτιμήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη η οποία προκάλεσε έκρηξη της κοινωνικής οργής, αλλάζοντας και τους όρους στο πολιτικό σκηνικό.

Η συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει με διευρυμένη σύνθεση καθώς θα συμμετάσχει και ο Πολιτικός Σχεδιασμός,  ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το πλαίσιο της συνέντευξης που θα παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό κανάλι το βράδυ της Τρίτης.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας συνέντευξης Τύπου, τελικά το ηγετικό επιτελείο προτίμησε η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα να γίνει σε ένα πιο «σφιχτό» πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την ίδια ώρα τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στις θέσεις και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και στις προτάσεις της για άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σε γενικές γραμμές να συνεχίσει με τη στρατηγική που έχει χαράξει, δηλαδή την εστίαση στις βαριές κυβερνητικές ευθύνες για το δυστύχημα, την αποδόμηση του «όλοι φταίνε» και του «οι ευθύνες είναι διαχρονικές» και την απόκρουση ή αποφυγή αντιπερισπασμών όσο γίνεται. Αυτό το τελευταίο φαίνεται δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να έφυγε από το κάδρο, ωστόσο μέσα σε τρεις μέρες, μεταξύ Πέμπτης με Σάββατο υπήρξαν δύο κρούσματα παραφωνιών, ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής Σταύρος Αραχωβίτης και ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μάρδας.

Κεντρικά αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι τόνοι της αντιπαράθεσης να είναι ελεγχόμενοι και να αποφεύγονται «πάσες» στις οποίες θα μπορούσε να πατήσει ο πολιτικός αντίπαλος για να στήνει «σκυλοκαυγάδες», εξ ού και κατά κανόνα εκπροσωπείται στα τηλεοπτικά μέσα από περιορισμένο αριθμό κορυφαίων στελεχών (π.χ Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, κ.ά.).

Η εμφάνιση Σπίρτζη

Μάλιστα, την Παρασκευή, «εμφανίστηκε» και μάλιστα στον ΣΚΑΙ ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορούσε ότι «κρύβεται». Ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υποδομών, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «στοχευμένη προπαγάνδα» ότι δήθεν είναι εξαφανισμένος, απάντησε ότι δεν έχει λόγο να κρυφτεί και εξήγησε τον λόγο της αποχής του από τα τηλεοπτικά πάνελ: «όταν βλέπεις να σπαράζουν οι μανάδες και οι πατεράδες, δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις για τηλε-καυγάδες στα κανάλια με τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Υπογράμμισε επίσης πως δεν αισθάνεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φταίει «και υπάρχουν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό». Πρόσθεσε πως «οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές, είναι προσωποποιημένες» και η Δικαιοσύνη θα τα βρει όλα, κάλεσε δεν τον Κ. Μητσοτάκη «να στείλει άλλη μία επιστολή στον κύριο Ντογιάκο και να ερευνηθούν όλες οι συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αδρές γραμμές υποστήριξε πως τα τρένα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασφαλή, καθώς υπήρχε προσωπικό, υπήρχαν μηχανοδηγοί, υπήρχαν κλειδούχοι, υπήρχε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης, υπήρχε και δευτεροβάθμιο σύστημα στην Καρόλου το οποίο σταμάτησε το 2019. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας πως το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί αν ίσχυε σήμερα στον ΟΣΕ ό,τι ίσχυε μέχρι το 2019. Αντί αυτού, «αποδομήθηκε όλο το σύστημα του ΟΣΕ μέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην υπουργό ότι παρέθεσε ψέματα 10 μέρες μετά το δυστύχημα. Ταυτόχρονα τον κάλεσε σε «κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση» με τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση».

«Ο κ. Οικονόμου αντί αλαζονικά να αναζητά πόλωση και κοκορομαχίες πάνω στα συντρίμμια και το πένθος, ας καταλάβει ότι δεν είναι κατήγορος αλλά ελεγχόμενος» ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση να απαντήσει με στοιχεία στα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρ. Σπίρτζης.

Επίθεση για Καραμανλή και υφυπουργούς

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα πίσω στην υπόθεση των αποσπασμένων στα γραφεία του υπαλλήλων της ΡΑΣ και μολονότι αρχικά σημείωσε πως οι αποσπάσεις ήταν καθόλα νόμιμες, αφορούσαν δε διοικητικούς και όχι τεχνικούς υπαλλήλους, τελικώς ανακοίνωσε την οικειοθελή (όπως ανέφερε το Γρ. Τύπου) ανάκληση της απόσπασης της Τάνιας Καραγιάννη από το Γραφείο Τύπου και μίας ακόμη υπαλλήλου. Ταυτόχρονα όμως παρέθεσε τα ΦΕΚ μιας «μερίδας» αποσπασθέντων (9 τον αριθμό) από Δημόσιες συγκοινωνίες σε υπουργούς της ΝΔ, καταλογίζοντάς της ουσιαστικά υποκρισία.

Κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής θα είναι υποψήφιος κανονικά «σα να μην τρέχει τίποτα», ενώ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τους υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Καραγιάννη, ζητώντας απαντήσεις για το λόγο που «παραμένουν ακόμη στη θέση τους σα να μη συμβαίνει τίποτα και κρύβονται από τα ΜΜΕ».

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ