16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σχοινάς από Τάφους Βενιζέλων: “Όποιος ξανανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης θα έχει πρόβλημα με την Ιστορία”

Ημερομηνία:

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και συγκεκριμένα, προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την επίσκεψή του στα Χανιά.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη.

Σε δήλωση του, αμέσως μετά ο κ. Σχοινάς ανέφερε:

«Είναι μια πολύ ξεχωριστή, σημαντική στιγμή που τη νιώθω πολύ προσωπικά, ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος , ως Μακεδόνας.

Βρίσκομαι για πρώτη φορά στους Τάφους των Βενιζέλων εδώ στα Χανιά. Η παρουσία μου εδώ, μου γεννά δύο σκέψεις, δύο σημαντικά μηνύματα.

Το πρώτο είναι ότι όπως και στην εποχή του Εθνάρχη, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, να πραγματώσει τους εθνικούς της στόχους, μόνο όταν εντάξει τις προτεραιότητες της, τις εθνικές τις επιδιώξεις σε μεγάλα, ευρύτερα ευρωπαϊκά σχήματα συνεργασίας, συναντίληψης, συνοχής. Αυτό που έκανε ο Βενιζέλος με τόση επιτυχία, είναι ο ίδιος δρόμος που ανοίγεται και για μας σήμερα. Να δουλέψουμε μαζί με την Ευρώπη για να κάνουμε τη χώρα μας πιο δυνατή.

Και το δεύτερο μήνυμα, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε, είναι ότι ο Βενιζέλος μάς εγγυήθηκε 100 χρόνια ειρήνης με την συνθήκη της Λωζάνης. Με μια κίνηση μεγάλη, που κατάφερε να χτίσει πάνω στις στάχτες της καταστροφής ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Έλληνες, σε μια ασφαλή γειτονιά. Είναι κάποιοι, που ακριβώς αυτό το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της συνθήκης της Λωζάνης, προσπαθούν να το ανατρέψουν με αναθεωριτισμούς, με εμπρηστικές δηλώσεις και πρακτικές και ανάλογη ρητορεία.

Από εδώ, από τους Τάφους των Βενιζέλων, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι ενωμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι ότι όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης ή να επιβάλει αναθεωρητισμό στην περιοχή μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την ιστορία. Δεν θα τον ξεπλύνει εύκολα η ιστορία».

Ο κ. Σχοινάς κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα Χανιά, επισκέφθηκε την οικία -μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Τον συνόδευαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...