13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων

Ημερομηνία:

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στην πόλη και στο Νομό Χανίων από την παρουσία αδέσποτων ζώων συγκάλεσε σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, παρουσία του Υποδιοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, κ. Ιωάννη Μανούσακα, του Προϊστάμενου ΓΑΑ (Γραφείου Αστυνόμευσης Ασφάλειας), Αστ. Υποδ/ντή Γεωργίου Σρατιδάκη, εκπρόσωπων των Δήμων Χανίων, Κισσάμου, Αποκορώνου, Σφακίων και Καντάνου-Σελίνου, εκπροσώπων Φιλοζωικών Συλλόγων της πόλης, υπηρεσιακών παραγόντων των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, καθώς και εκπροσώπου των ιδιωτών κτηνιάτρων.

Αν και γενικότερα οι Δήμοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με τα λιγοστά οικονομικά μέσα που διαθέτουν και με τον περιορισμό που υφίστανται από τη νομοθεσία, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Νομό εντείνεται όλο και περισσότερο, με κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού ο αριθμός των καταγγελιών και παραπόνων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων ζώων προς τους πολίτες αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, και σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί αγέλες, όπως π.χ. στην περιοχή του Νοσοκομείου, των Δικαστηρίων ή του Παλαιού Λιμανιού.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αντιμετώπιση της δεξαμενής τροφοδότησης που αποτελούν τα δεσποζόμενα ζώα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, η νομοθεσία που γενικότερα περιορίζει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος από τους Δήμους, και η λειτουργία των ανεπίσημων κυνοτροφείων στην πόλη, τα οποία μεν επιτελούν κοινωνικό έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει αναλάβει η Πολιτεία, προσελκύουν όμως αντιδράσεις από τους πολίτες, διότι είναι δύσκολο να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να λειτουργούν χωρίς να ενοχλούν τις γειτονιές.

Αφού συμφωνήθηκε ότι είναι η απαραίτητη η εύρεση ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα αυτό, προτάθηκε, μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας, η δημιουργία Δια-δημοτικού Κτηνιατρείου που θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, με την συνεισφορά κτηνιάτρων που θα στειρώνουν τα αδέσποτα ζώα και θα παρακολουθούν την υγεία τους, όπως και η εύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας των ζώων αυτών μετά τη στείρωσή τους.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ευαισθητοποίησης, μέσω ημερίδων και ενημερωτικών προγραμμάτων, όσον αφορά στη γενικότερη συμπεριφορά μας ως πολίτες απέναντι σ’αυτά τα ζώα, αλλά και ειδικότερα στην ευθύνη που φέρουμε όλοι όταν υιοθετούμε ένα ζώο κι έπειτα το εγκαταλείπουμε – φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, αφενός διότι αποτελεί εστία κινδύνου για την δημόσια υγεία, και αφετέρου διότι πλήττεται η εικόνα του Νομού ως ασφαλής προορισμός, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις εν όψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου η οποία θα προσελκύσει ξένους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ