17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σ. Κούλογλου: “Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ετοιμότητα απέναντι στους εκβιασμούς”

Ημερομηνία:

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Συνέντευξη του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στον συνεργάτη  μας δημοσιογράφο Ευάγγελο Πάλλα

ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Το σημαντικότερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πέτυχε να κερδίσει χρόνο  για να διαπραγματευτεί και για να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων που είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για τη χώρα. Επιπλέον ότι, για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, μια ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματεύεται αντί να υπογράφει απλώς το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.

ΤΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟΥ.
Ο διεθνής τύπος και κυρίως ο γερμανικός,  με πρωτεργάτη την κίτρινη Bild διέδιδε και εξακολουθεί να διαδίδει μια άκρως απαξιωτική και στερεοτυπική αντίληψη όχι μόνο για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και για τον ελληνικό λαό στο σύνολό του.  Στόχος υπήρξε εξ αρχής η δημιουργία συναίνεσης στο εσωτερικό της γερμανικής κοινωνίας αλλά και στο εξωτερικό για στήριξη της επιβολής παράλογων και αναποτελεσματικών τιμωρητικών μέτρων. Οι επιθέσεις του τύπου απέναντι στη νέα κυβέρνηση αντικατοπτρίζουν πλήρως το δόγμα Σόιμπλε για στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Κι επειδή πρόκειται για μια μάχη συμβολική, συγκαλύπτουν και την απροθυμία του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε να παραδεχτεί τα λάθη του.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ.
Προφανώς οι αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο της λιτότητας θα ήταν έντονες δεδομένου ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να προκαλέσει ρωγμές ειδικά εάν παρασύρει και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία να εκλέξουν κυβερνήσεις με πιο ανθρώπινο πρόσημο που θα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Το διακύβευμα σήμερα δεν είναι απλώς η τύχη της Ελλάδας αλλά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας:  αν οι εκλογές έχουν νόημα.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ;
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι πολιτικές υπαγορεύσεις του Βερολίνου οδηγούν σε στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι απαραίτητη μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος, όπως έγινε για το χρέος της Γερμανίας το 1953, η οποία να συμπεριλαμβάνει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ/ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ/ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Πως ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;  
Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να θέσει  τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, ως αποτέλεσμα των ακραίων νεοφιλελεύεθερων πολιτικών λιτότητας και τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά ομάδων και των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρομοίως, γίνονται τα πρώτα βήματα προς έναν επαναπροσανατολισμό της μεταναστευτική πολιτικής με διεκδίκηση της αναθεώρησης της Συνθήκης του ΔουβλίνουΙΙ, που θα οδηγήσει σε έναν απεγκλωβισμό ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τη χώρα.

ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ  ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΕ;  
Η συνέχιση των συμφωνιών για τη μείωση του χρέους θα συνεπάγεται μεγαλύτερη λιτότητα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ετοιμότητα απέναντι στους εκβιασμούς, λαϊκή στήριξη και χρόνος ώστε να γίνει μια αλλαγή πλεύσης και να ξεπεραστούν οι μνημονιακές συνταγές  της θεραπείας του σοκ.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.
Οι τουρκικές προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου  και των δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει  να προωθήσει έναν ουσιαστικό διάλογο για μια δικαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ/ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί  ενάντια στους μεγαλοκαρχαρίες της φοροδιαφυγής και να φορολογήσει τη μεγάλη περιουσία. Ταυτόχρονα βέβαια πρέπει να φροντίσει και για την αλλαγή της προϋπάρχουσας νοοτροπίας  σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας .

ΕΡΤ ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει άμεσα και έννομα και αξιοκρατικά και μάλιστα απαλλαγμένη από το βεβαρυμένο της παρελθόν και από την κομματική εξάρτηση, επαναφέροντας στις θέσεις τους τους εργαζομένους που εκδιώχθηκαν με αυθαίρετο και βίαιο τρόπο πριν από τρία περίπου χρόνια.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ;
Είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για ένα άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με την πρόθεση να διερευνήσει νέες συμμαχίες και συνεργασίες. Στο πλαισίο αυτό εντάσσεται και η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία και την Κίνα που θα έχουν αμοιβαίο όφελος.

ΑΝ ΔΕ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΘΕΣΜΟΥΣ Πως ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΘΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσω μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να προωθήσει και να εκπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει συμφωνία. Στόχος πρέπει να είναι, όπως είπα και πιο πάνω, η σωστή εκμετάλλευση του περιορισμένου χρόνου για εξασφάλιση συμμάχων και για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου αλληλεγγύης προς τη χώρα.

ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να θέσει το ελληνικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή ατζέντα επιδιώκοντας έναν επαναπροσανατολισμό της πολιτικής στην Ευρώπη προς όφελος των λαών και όχι των τραπεζών.  Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πλέον με συμπάθεια την ελληνική περίπτωση ως αυτή ενός έθνους που ανακτά σιγά σιγά την αξιοπρέπειά του και υψώνει τη φωνή του ενάντια στη λιτότητα και στην υποταγή στην ευρωπαϊκή οικονομική ολιγαρχία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ