Σ. Ρίζος: Η εισαγωγή του Δήμου Χανίων στο «βαθύ κόκκινο» ομολογία αποτυχίας κυβέρνησης και δήμου

Κανένα σχόλιο

Δήλωση του Σεραφείμ Ρίζου, δημοτικού σύμβουλου εκλεγμένου με την «Ανταρσια στα Χανιά»:

Ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown ο Δήμος Χανίων εισέρχεται για τέταρτη φορά σε περιοριστικά μέτρα και αυτή τη φορά μάλιστα τα σκληρότερα από ποτέ. Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε σε ακόμη χειρότερο σημείο απ’ αυτό το οποίο ξεκινήσαμε.

Το αλόγιστο άνοιγμα στον τουρισμό με βάση τους όρους που έθεσαν μεγαλοεκβιαστές όπως η πολυεθνική TUI, η έλλειψη οποιουδήποτε ουσιαστικού μέτρου προστασίας πέρα από την λεγόμενη «ατομική ευθύνη», το άνοιγμα των σχολείων με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και λιγότερες καθαρίστριες, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές, οι παραχωρήσεις δημόσιων δομών σε εργολάβους και η έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου για την τήρηση των μέτρων σε αυτούς, η σκανδαλώδης ενίσχυση των πλούσιων φίλων της κυβέρνησης την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι έμεναν χωρίς δουλειά και εισόδημα  είναι μερικές από τις επιλογές που αδυνάτισαν τις άμυνες της κοινωνίας ένα χρόνο μετά.

"Sponsored links"

Αυτό, όμως, που πάνω απ’ όλα οδήγησε στην αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η έλλειψη ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Χανίων και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού έκοβαν κορδέλες για να διαφημίσουν τη δωρεά του ιδρύματος «Σ. Νιάρχος» σε έξι νέα κρεβάτια ΜΕΘ, όμως ακόμη και σήμερα αυτές οι ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό. Η ανίχνευση της ασθένειας και τα τεστ είχαν περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι τυχαίο άραγε ότι ένα χρόνο μετά και ακόμη δεν προβλέπονται δωρεάν τεστ; Είναι τυχαίο ότι ποτέ έως τώρα δεν τέθηκε θέμα καταγραφής των κρεβατιών των τοπικών ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να επιταχθούν, για να ενισχυθεί το- έτσι κι αλλιώς- αδύναμο τοπικό δημόσιο σύστημα υγείας;

Ο τρίτος εγκλεισμός θα είναι καταστροφικός για χιλιάδες ανθρώπους. Θα είναι καταστροφικός για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους μικροεπιχειρηματίες, τους μαθητές, τις γυναίκες μητέρες και εργαζόμενες, τους άστεγους, τους μετανάστες. Είναι μια κίνηση απελπισίας που δεν δικαιολογείται ένα χρόνο μετά σε σχέση με το τι θα μπορούσαν να είχαν πράξει οι ιθύνοντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το χρόνο η κυβέρνηση δαπάνησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο δήμο Χανίων το αστρονομικό ποσό των 8€ (!) ανά κάτοικο.

Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν οι υποκριτικές δηλώσεις του δημάρχου Χανίων. Όλο αυτό το χρόνο στήριξε μέχρι κεραίας την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ταυτιζόμενος απόλυτα μαζί της, αρνούμενος να διεκδικήσει ακόμη και το παραμικρό που θα αμφισβητούσε τις κυβερνητικές πολιτικές. Η άρνησή του να διεκδικήσει προσωπικό για τη στελέχωση των υπηρεσιών, η άρνηση του να στηρίξει τους άνεργους υπαλλήλους μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, η μη έγκαιρη και μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων στο γηροκομείο, η άρνηση να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες με έξοδα του δήμου παρότι δίνονταν η δυνατότητα, η πλήρης αδράνεια στην εύρεση σχολικής στέγης, ώστε να διεκδικηθεί η μείωση των μαθητών ανά τμήμα που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οδήγησε σε συστέγαση σχολείων και μεγαλύτερο συνωστισμό είναι μόλις μερικές από τις «παραλείψεις» του. Τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες του λέγοντας ότι η πανδημία «…επεφύλασσε σε όλους μας περισσότερες δυσκολίες και προκλήσεις απ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε, σε πολλαπλά επίπεδα». Το ζήτημα είναι ότι ορισμένοι προσπαθήσαμε, σε όλη αυτή τη χρονιά, να τον προειδοποιήσουμε γι’ αυτές τις δυσκολίες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, όμως μας λοιδορούσε σε κάθε ευκαιρία και καλλιεργούσε τον επικοινωνιακό εφησυχασμό. Είναι συνυπεύθυνος.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Ο μόνος που μπορεί να μας σώσει από την πανδημία είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών ενάντια σε αυτή την εγκληματική πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας και την υγεία μας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live