14.8 C
Chania
Friday, January 17, 2025

Τεκμήρια διαβίωσης: Επιστροφή στο…1993

Ημερομηνία:

Επιστροφή στο 1993 θύμισε η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τεκμήρια για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων περίπου 740.000 ατομικών επιχειρήσεων.

Όλο αυτό έγινε με το αιτιολογικό ότι στην πλειονότητά τους οι συγκεκριμένοι εισοδηματίες, ήτοι σε ποσοστό περίπου 60%, βάσει των στατιστικών στοιχείων για τις φορολογικές τους δηλώσεις που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ, «χαμηλότερα κι από τον πιο χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλό τους», σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Ωστόσο, το 1993 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές, ενώ φαίνεται, τελικά, ότι οι τότε κυβερνώντες ήταν πιο μελετημένοι στις επιλογές τους. Το φθινόπωρο του 1993 όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς – υπουργός Οικονομικών της μόλις επανεκλεγείσας τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου – αποφάσισε να εφαρμόσει τεκμήρια για να φορολογήσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι και τότε κατηγορούνταν ότι δεν έκοβαν αποδείξεις και δεν δήλωναν παρά μικρό μέρος των πραγματικών τους εισοδημάτων.

Τότε όμως δεν υπήρχαν οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες για τον εντοπισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων τους. Η «ψηφιοποίηση», την οποία χρησιμοποιούμε τακτικά σήμερα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο όσοι ασχολούμαστε με θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής – και πολύ περισσότερο οι ιθύνοντες της ΑΑΔΕ που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη δίωξη της φοροδιαφυγής – δεν υπήρχε καν ως λέξη.

Συνεπώς, τότε η κυβέρνηση εκείνη, του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε κάθε λόγο να νομοθετήσει τεκμήρια, για να φορολογεί με τεκμαρτό τρόπο τους αυτοαπασχολούμενους που και τότε δήλωναν στην πλειονότητά τους εισοδήματα φτώχειας.

Οι διαφορές σε σχέση 31 χρόνια πριν

Σήμερα με τόση… ψηφιοποίηση, με τόσες τεχνολογικές δυνατότητες εντοπισμού πραγματικής φορολογητέας ύλης δικαιολογείται η προσφυγή σε τεκμαρτούς τρόπους φορολόγησης; Προφανώς όχι. Ήταν, όμως, η απουσία ψηφιοποίησης η μόνη διαφορά του 1993 με το 2024; Δυστυχώς όχι. Διότι τότε, εκτός από τις ατομικές επιχειρήσεις, ο Γιώργος Γεννηματάς ενέταξε στο σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης και ορισμένες κατηγορίες εταιρειών, όπως τις ομόρρυθμες, τις ετερόρρυθμες και τις ΕΠΕ, ενώ φέτος με την επαναφορά των τεκμηρίων εξαιρέθηκαν.

Κι αυτό έγινε αδικαιολόγητα από τον κ. Χατζηδάκη. Διότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για τις δηλώσεις εισοδήματος των συγκεκριμένων εταιρειών θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ καθαρά κέρδη υπερβαίνει το 70%, το οποίο είναι μεγαλύτερο από των ατομικών! Κι όμως εξαιρέθηκαν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη η αστάθεια στον κύκλο του νερού – Πλημμύρες και ξηρασία απειλούν τον πλανήτη

Μεγάλη ανισορροπία παρουσιάζει το κλίμα σε όλο τον κόσμο, όπου ο...

Κλιματική κρίση: Ένα εφιαλτικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει...

Τροχαία δυστυχήματα: Συγκλονίζουν οι περιγραφές συγγενών θυμάτων

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους στην άσφαλτο,...