Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων τουριστών στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, το φαινόμενο δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις πληρότητες των καταλυμάτων. Το παράδοξο εγείρει ερωτήματα: Πού διαμένουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες;
Η απάντηση, σύμφωνα με επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, βρίσκεται σε έναν «αόρατο» μηχανισμό φιλοξενίας: εξοχικές κατοικίες που έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια από ξένους υπηκόους σε διάφορες περιοχές της χώρας, και πλέον λειτουργούν ως ανεπίσημα καταλύματα.
Οι ιδιοκτήτες τις παραχωρούν – έναντι αμοιβής – σε φίλους και γνωστούς, χωρίς καταχώρηση στις σχετικές πλατφόρμες και χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα στην Εφορία.
Ένας «φιλικός» μηχανισμός φοροδιαφυγής
Η πρακτική αυτή συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους νόμιμους παρόχους καταλυμάτων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρους, τέλη και να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία χάνει πολύτιμα φορολογικά έσοδα – τόσο από το Τέλος Παρεπιδημούντων όσο και από το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για μια παρασκηνιακή, αλλά εκτεταμένη δραστηριότητα, που όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του χώρου, αλλοιώνει την εικόνα του τουριστικού κλάδου. Και όλα αυτά, ενώ οι επίσημες πληρότητες παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προσδοκίες.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για την καταγραφή και πάταξη των παραβατικών πρακτικών. Ωστόσο, η αποκάλυψη τέτοιων αδήλωτων μισθώσεων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς οι «φιλοξενούμενοι» έχουν φροντίσει να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι ενοικιαστές-«φίλοι» έχουν σαφείς οδηγίες να εμφανίζονται ως προσωπικοί γνωστοί των ιδιοκτητών σε ενδεχόμενο έλεγχο.