22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τουρισμός: Τα επίπεδα του 2019 άγγιξαν τα έσοδα τον Αύγουστο

Ημερομηνία:

Τα επίπεδα του 2019 άγγιξαν οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 4,042 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 98,5% των εσόδων τον Αύγουστο του 2019 και αυξημένο κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021..

Υψηλότερα ποσοστά αύξησης των αφίξεων

Σε επίπεδο αφίξεων, τα ποσοστά αύξησης ήταν ακόμη υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που υποδηλώνει μείωση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης των ταξιδιωτών. Σε σχέση με το 2019, ωστόσο, η κατά κεφαλή δαπάνη είναι υψηλότερη φέτος.

Ειδικότερα, οι αφίξεις τον Αύγουστο ήταν αυξημένες κατά 44% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, ενώ αντιστοιχούσαν στο 44% των αφίξεων τον Αύγουστο του 2019.

Στο 8μηνο, οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 121,8% σε σχέση με πέρυσι και αντιστοιχούσαν στο 87,6% του 8μήνου του 2019.

Αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο

Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων δευτερογενών εισοδημάτων και αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Στο 8μηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών, αλλά και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών σε απόλυτους όρους.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 70,3% σε τρέχουσες τιμές (21,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 48,8% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 36,2% σε τρέχουσες τιμές (15,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 23,8% σε τρέχουσες τιμές (15,2% σε σταθερές τιμές).

Σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αντίστοιχων τιμών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ