Με επίσημη τελετή εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη, άνοιξε τις πύλες του το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, επιβεβαιώνοντας τον διαρκώς ενισχυόμενο ρόλο του ως κορυφαίου πνευματικού θεσμού όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Κακλαμάνης: «Πρωτοποριακός θεσμός για όλη την Ελλάδα – Η Βουλή θα είναι παρούσα κάθε χρόνο»
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ πρωτοποριακό θεσμό για την Ελλάδα που αποκτά διαρκώς μεγαλύτερο κύρος και αναγνωρισιμότητα στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό στερέωμα.
«Βρίσκομαι στα Χανιά για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για ένα γεγονός υψηλής σημασίας. Το Φεστιβάλ αυτό δεν ανήκει μόνο στα Χανιά ή στην Κρήτη. Ανήκει στην Ελλάδα, και πλέον καταγράφεται στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Βουλή θα βρίσκεται στο πλευρό της διοργάνωσης όχι μόνο συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση και μακροημέρευση του θεσμού.
Με χιούμορ, αναφερόμενος στο όραμα του διευθυντή του Φεστιβάλ Μανώλη Πιμπλή, δήλωσε:
«Άκουσα πριν λίγο τον κύριο Κληματζάκη να λέει ‘τα δισεκατομμύρια χρόνια’ και σηκώθηκε η τρίχα μου. Εμείς ας μείνουμε στα πρώτα 100 χρόνια του Φεστιβάλ!»
Σημανδηράκης: «Το Φεστιβάλ έχει ξεπεράσει τα όρια της Κρήτης – Γιορτή πολιτισμού για όλη την Ευρώπη»
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε περήφανος για την πορεία του θεσμού και τον διεθνή του αντίκτυπο:
«Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα τοπικά και εθνικά σύνορα. Είναι πλέον μια πνευματική γιορτή με ευρωπαϊκή εμβέλεια, που συγκεντρώνει υψηλής ποιότητας συγγραφείς, εκδότες και μεταφραστές».
Ο Δήμαρχος ανέδειξε την μετατροπή της πόλης των Χανίων και του Ενετικού Λιμανιού σε πολιτιστικό σταυροδρόμι:
«Για πέντε ημέρες, το Ενετικό Λιμάνι γίνεται κυψέλη διαλόγου και δημιουργίας. Προσφέρουμε έτσι ένα πνευματικό αντίδοτο στην κυρίαρχη λογική της ποσοτικής ανάπτυξης, που πλήττει πολλές περιφερειακές πόλεις».
Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον διευθυντή του Φεστιβάλ Μανώλη Πιμπλή, τονίζοντας πως η συμβολή του υπήρξε καθοριστική:
«Με τη βαθιά του γνώση και αναγνώριση στον χώρο του βιβλίου, έχει ανοίξει τις πόρτες για το Φεστιβάλ, το οποίο πλέον κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα πνευματικά γεγονότα της χώρας».
Ο κ. Σημανδηράκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διεθνείς συνεργασίες που εγκαινιάστηκαν φέτος, καθώς και στην προσπάθεια να διατηρηθεί η μη εμπορική φυσιογνωμία του Φεστιβάλ, κάτι που – όπως υπογράμμισε – το διαφοροποιεί και το ενισχύει.
Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πλήρης αξιοποίηση των Ενετικών Νεωρίων τα επόμενα χρόνια θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και λειτουργικότητα στον θεσμό:
«Σε συνδυασμό με τη μοναδική αισθητική του Ενετικού Λιμανιού και τις σωστές υποδομές, θεωρώ ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι σε θέση να καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα διαλόγου για το βιβλίο στην Ευρώπη».