Το πιο ιστορικό Χημείο του Κράτους βρίσκεται στα Χανιά και είναι έτοιμο να κλείσει

Κανένα σχόλιο

Με την υπογραφή του ύπατου Αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιου το 1900, το πρώτο χημείο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Είναι αυτό των Χανίων. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου πριν λίγα χρόνια εργάζονταν συνολικά 12 άτομα. Σήμερα έχει μείνει  μόνο ένας χημικός. Ο κ. Βαγγέλης Μαρκάκης, που ήρθε από το Ρέθυμνο αφού εκείνο έκλεισε πριν 6 μήνες.

Ένα άτομο λοιπόν καλείται να φέρει σε πέρας όλη τη δουλειά τόσο στο επιστημονικό κομμάτι, όσο και στο διοικητικό. Καλείται να πραγματοποιεί όλους τους ελέγχους στα ποτά, καύσιμα, τα ναρκωτικά που κατασχέτει η αστυνομία ακόμα και στα περίπου 3.000 καζάνια τσικουδιάς που λειτουργούν σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Χανιώτες δε γνωρίζουν ότι στον 4ο όροφο του κτηρίου υπάρχει μουσείο χημείας. Ο εξοπλισμός χρονολογείται από το 1900. Από τότε που οι περισσότερες συσκευές λειτουργούσαν χωρίς ρεύμα. Ανάλογα μικροσκόπια και φιαλίδια με αυτά που χρησιμοποιούσε ο Φλέμινγκ και ο Παστέρ.

"Sponsored links"

2

Το βιβλίο επισκεπτών έχει σχόλια από το 1997, με τελευταίο ένα του 2014. Δεν έχουν περάσει πολλοί αν αναλογιστεί κάποιος πως έχει γεμίσει μόνο 9 σελίδες. Ο όγκος δουλειάς είναι τέτοιος που ο κ. Μαρκάκης δεν μπορεί να προσέχει και τους επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος Χανίων επισκέφτηκε το Χημείο και εκτός από την υποστελέχωση διαπίστωσε και τις φθορές του κτιρίου, που αποτελούν κινδύνους θανάτου για τους πεζούς που διέρχονται από κάτω.

Οκ. Μαρκάκης αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον του πρώτου χημείου της χώρας τη στιγμή που ο ίδιος σε 7 μήνες βγαίνει στη σύνταξη και ακόμη δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.

neatv.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live