Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών

Κανένα σχόλιο

Εικόνα για την ύπαρξη ή όχι γεωλογικών δομών με κοιτάσματα αερίου θα υπάρχει προς το τέλος της χρονιάς ανέφερε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις εν εξελίξει έρευνες στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης (Δυτικά και Νοτιοδυτικά).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy οι σεισμικές έρευνες ενδεχομένως να παραταθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Σκοπός είναι η πρόσκτηση περισσότερων δεδομένων από το υπέδαφος των θαλάσσιων παραχωρήσεων ώστε να μην απαιτηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Όπως και να χει, και με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η πρώτη εικόνα για τα κοιτάσματα της Κρήτης θα υπάρξει προς το τέλος του 2023.

"Sponsored links"

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο προγραμματισμό έχουν κάνει και οι εταιρείες Energean και Helleniq Energy για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι σεισμικές έρευνες των εταιρειών έχουν ολοκληρωθεί και κοντά στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να έχουν τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών στα τρία blocks.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει μισθώσει τα δικαιώματα του θαλάσσιου οικοπέδου βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η Helleniq Energy των θαλάσσιων περιοχών «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος».

Την ίδια στιγμή, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε κάθε σενάριο για το ενδεχόμενο προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση θαλάσσιων ή και χερσαίων περιοχών προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου: «Δεν εξετάζουμε να ερευνήσουμε άλλες περιοχές» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η επανεκκίνηση του project της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ενεργές παραχωρήσεις, πυροδότησε σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο προκήρυξης κι άλλων διαγωνισμών.

Μάλιστα στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν περιλαμβάνονταν και αυτές που ήθελαν διαγωνισμούς για περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης αλλά και ανάμεσα στα βόρεια του νησιού και της νότιας Πελοποννήσου.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live