Υποχρεώνουν τους κατοίκους της Γαύδου να πάνε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών!

Κανένα σχόλιο

Του Ναπολέωντα Σαραντίδη

Εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον η πολιτεία, με Νόμο από το 2010 και Υπουργική Απόφαση από το 2012, αποφάσισε να παράσχει στους μόνιμους κατοίκους μικρών και ακριτικών νησιών το δικαίωμα να έχουν εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή περίθαλψη σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Σε αυτά τα νησιά περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου, μόνο που ο Νόμος περιλαμβάνει μια  «λεπτομέρεια» η οποία μετατρέπει το δικαίωμα αυτό σε «δώρο – άδωρο».

"Sponsored links"

Χαρακτηριστικά η ΚΥΑ του 2010 (ΦΕΚ 1357 – 1/9/2010) αναφέρει:

«Άρθρο 4: Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Ψαρά, Ηράκλεια, Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Γαύδος, Σίκινος, Κίμωλος, Φολέγανδρος.»

Επίσης και η απόφαση του ΥΠΕΘΑ (26/6/2012) αναφέρει:

«Παρέχεται το δικαίωμα της δωρεάν εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Καστελόριζο, Γαύδο, Αγαθονήσι από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως εξής: α. Από το 401 ΓΣΝΑ για τους μόνιμους κατοίκους της νήσου Καστελόριζου. β. Από το ΝΝΑ για τους μόνιμους κατοίκους της νήσου Γαύδου. γ. Από το 251 ΓΝΑ για τους μόνιμους κατοίκους της νήσου Αγαθονησίου.»

Με απλά λόγια ο κάτοικος της Γαύδου για ιατρικές εξετάσεις ή για νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να ταξιδέψει από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, αρχικά με πλοίο για τα Σφακιά, στην συνέχεια οδικώς για τα Χανιά και μετά με πλοίο ή αεροπλάνο για την Αθήνα και το εκεί Ναυτικό Νοσοκομείο!!

Την ίδια ώρα που σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Γαύδο, στην Σούδα, υπάρχει το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης!!

Και τόσα χρόνια, ουδείς σκέφτηκε πως το κόστος για την μετάβαση ενός ανθρώπου από την Γαύδο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας μπορεί να φτάσει να είναι υψηλότερο από το να πάει σε ιδιωτική δομή υγείας και σίγουρα είναι πολύ υψηλότερο από δημόσια δομή;

Σύμφωνα με πληροφορίες μας-  και προς τιμήν τους – οι αρμόδιοι του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης, όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετούσαν, έστω και παράτυπα, τους ακρίτες της Γαύδου, μόνο που πρόσφατα κάποιες «οδηγίες» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τους ανάγκασαν να «κλείσουν» τις πόρτες.

Μήπως είναι πλέον καιρός να τροποποιηθεί η απόφαση και να ισχύσει ότι ισχύει (με πρόσφατη μάλιστα απόφαση του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά ) και για άλλους;

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα η απόφαση που υπέγραψε στις 14/11/2022 ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει:

«Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στους πολιτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και στα μέλη των οικογενειών τους.»

Και μπορεί για τους Γαυδιώτες να μην ισχύσει το «σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία», αλλά τουλάχιστον ας αλλάξει το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Άλλωστε δεν είναι και τόσοι πολλοί για να επιβαρύνουν το ΝΝΚ.

flashnews.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live