Αν και η εικόνα της αποτραβηγμένης θάλασσας μοιάζει εντυπωσιακή, οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για προσεισμικό φαινόμενο, αλλά για ένα φυσιολογικό περιοδικό φαινόμενο που σχετίζεται με μετεωρολογικές και αστρονομικές συνθήκες.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι σε σπάνιες περιπτώσεις τέτοιες μεταβολές μπορεί να έχουν προσεισμικό χαρακτήρα, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι ισχυροί νότιοι άνεμοι, αλλά και σε αστρονομικά φαινόμενα, όπως η σύνοδος πλανητών που επηρεάζουν τις θαλάσσιες μάζες.
Ακόμα πιο κατηγορηματικός είχε εμφανιστεί στο παρελθόν και ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με σεισμό ή τσουνάμι. Όπως είχε πει σε παρόμοια εμφάνιση του φαινομένου πριν τρία χρόνια, η υποχώρηση της θάλασσας είναι ένα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Η εαρινή ισημερία προκαλεί μετατόπιση θαλάσσιων μαζών, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές το νερό να αποτραβιέται και σε άλλες να ανεβαίνει. Το φαινόμενο διαρκεί λίγες ημέρες, μέχρι η στάθμη να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η υποχώρηση της θάλασσας στην Κρήτη δεν συνδέεται με σεισμική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί μέρος της φυσικής δυναμικής των ωκεανών και των θαλασσών.