27.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας την άτυπη ομηρία, για εκατοντάδες επενδυτές- παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση τη λίστα αιτήσεων σύνδεσης στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με βεβαίωση πληρότητας με βάση το άρθρο 132 του Ν. 4819.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη του Διαγωνισμού που έχει εξελιχθεί σε «Γολγοθά» για τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αφού μέχρι σήμερα, δεκαεννιά μήνες μετά την διεξαγωγή των διαγωνισμών και τις καταγγελίες κατά την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες επενδυτές με αβέβαιο το τοπίο σε σχέση με την χορήγηση των όρων σύνδεσης.

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, «η κατάταξη των αιτήσεων προέκυψε με βάση την χρονική στιγμή υποβολής τους. Δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις σύνδεσης για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις από ΡΑΑΕΥ και ΣτΕ επί υποβληθέντων καταγγελιών/προσφυγών».

Όπως είχα τονίσει από τις 28 Αυγούστου του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά και απρόσκοπτα ο διαγωνισμός.

Και ενώ έχει προηγηθεί συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στις 26 Ιανουαρίου 2024, στη διάρκεια της οποίας ζήτησα από την ηγεσία του Υπουργείου την διάθεση επιπλέον ενεργειακού χώρου, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν όσοι είχαν πλήρη φάκελο και τα απαιτούμενα κριτήρια, με απογοήτευση φτάνουμε στο σήμερα, ενάμιση χρόνο, στο σημείο που οι επενδυτές για τα φωτοβολταϊκά των 400KW δεν γνωρίζουν ούτε αν λάβουν όρους σύνδεσης και πολύ περισσότερο πότε θα τους λάβουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είναι οριακή. Οι επενδυτές αυτοί επιβαρύνονται από υπέρογκα ποσά, καθώς είχαν καταθέσει στις τράπεζες εγγυητικές επιστολές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Καλώ επιτέλους τον Υπουργό και την αρμόδια Υφυπουργοί να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το σίριαλ. Να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ άμεσα τις διαδικασίες χορήγησης αδειών σύνδεσης και να ανακοινώσει ένα σαφές και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τους ενδιαφερόμενους.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Δεκατρείς παραλίες με γαλάζιες σημαίες

Σε 13 παραλίες του δήμου Χανίων κυματίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες για...

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στην πρώτη γραμμή για την Ενεργειακή Μετάβαση

Με τον όρο «ενεργειακή μετάβαση» περιγράφουμε τη διαδικασία μετάβασης...

Ενημερωτική Εκδήλωση στα Χανιά για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή...